Sinch och Getinge börsvinnare

Getinge och Sinch har gått bra på en annars stillastående Stockholmsbörs.

Stockholmsbörsen inledde den rapporttunga veckan med en måttlig nedgång men vände till en måttlig uppgång under förmiddagen. Kinnevik och fastighetsbolaget Wihlborg har lämnat halvårsrapporter samtidigt som Lindab gått ut med omvänd vinstvarning.

Vid klockan 12.30 var OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 2.321. Aktier för cirka 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Sinch steg mest av de mest omsatta storbolagen med en uppgång på 2,8 procent. Bakom teknikbolaget syntes en mer defensiv skara aktier där Getinge var upp 2 procent och Swedish Match och Astra Zeneca upp omkring 1 procent.

Kinnevik inledde rapportveckan och redovisade ett substansvärde på 274 kronor. Vid lunchtid var aktien upp 0,1 procent till 344 kronor.

Sämre gick det för industri och bankaktier. Boliden och Volvo backade 1,3 respektive 0,7 procent medan de fyra storbankerna var ned i området runt en halv procent.

Lindab som bjöd på en omvänd vinstvarning för det andra kvartalet drog upp över 9 procent. Med ett preliminärt justerat rörelseresultat på 356 miljoner kronor bedöms byggkomponentbolagets andra kvartal bli ”väsentligt högre än marknadens förväntningar”.

Toprights resultat för det andra kvartalet har påverkats av framflyttade och senarelagda projekt som väntas ge ett lägre rörelseresultat än väntat. Att bolaget senare följde upp med en order på drygt 2 miljoner kronor hjälpte föga och ljusteknikbolagets aktie föll 2 procent.

Wihlborgs rapport mottogs initialt positivt men under förmiddagen vände aktien successivt till en nedgång på 0,2 procent. Hyresintäkterna blev 739 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerkonsensus låg på 750 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet blev 443 miljoner kronor mot förhandstipset på 461 miljoner kronor.

Cybersäkerhetsföretaget Advenica har tecknat två avtal med en offentlig svensk organisation till ett sammanlagt värde av 59 miljoner kronor. Aktien handlades upp 15 procent.

Aegirbio tog vid där den förra veckan slutade och adderade 19 procent till fredagens uppgång på 38 procent. För året summerar kursuppgången nu till 927 procent.

Bambusers helägda dotterbolag Relatable har tecknat två avtal för tillhandahållande av tjänster för influencermarknadsföring till ett värde av totalt motsvarande cirka 19 miljoner kronor. Vidare har Bambusers styrelseledamot och storägare, Carl Kinell, i fredags köpt 200.000 aktier varpå innehavet nu uppgår till omkring 21 miljoner i eget namn samt via bolag. Aktien avancerade drygt 14 procent.

Bland övriga kursrörelser hade ett antal analytiker ett finger med i spelet. Pareto Securities har inlett bevakning av Ratos och menar att aktien är köpvärd med en riktkurs på 71 kronor. Investmentbolaget var upp 2,4 procent till dryga 60 kronor.

EQT har å sin sida fått en höjd riktkurs av Morgan Stanley till 393 kronor (317). Det rapporterade DI och aktien handlades upp 4 procent till 356 kronor.

Kepler Cheuvreux har skruvat upp riktkursen för Fabege till 171 kronor från 159 kronor och upprepat sin köprekommendation. Fastighetsbolagets aktie steg 2,7 procent till 157 kronor.

Börsdebutanten Fragbite fick ett varmt välkomnande. Mobilspel- och e-sportbolagets aktie handlades till 4:80 kronor, upp 20 procent från teckningskursen om 4 kronor i nyemissionen på 15 miljoner som bolaget gjorde inför noteringen på handelsplattformen First North.

Relaterade artiklar

Back to top button