Skördetid hos svenska julgrans fabriken

Jakten på den perfekta granen är i full gång – men ta inte för givet att den du köper är svensk.
På en av landets få storskaliga julgransodlingar råder febril verksamhet.

Efterfrågan på svenska julgranar är stort från alla håll.

– Vi säljer till Schweiz, Tyskland, Moskva, Norge, Frankrike och Slovakien, säger granodlare Gunnar Göthner och berättar att han vid ett tillfälle till och med skickat kungsgran till Hong Kong med kylcontainer.

Vid Gunnars Göthners gårdsplan i skånska Degeberga kör lastbilarna fram och tillbaka för att hämta paketerade granar av varierande kvalitet. I dag kör lastbilarna till Stockholm och Västkusten.

I slutet av veckan fraktas julgranar till Norge och Slovakien. Ungefär 10 000 jul granar är färdiga för att skickas iväg.

– När en lastbil hämtat sitt lass lägger vi upp nya pallar.

Gunnar Göthner har en gran för alla smaker höga, tjocka eller täta på sin 180 hektar stora mark. Allt från den vackra mörkgröna kungsgranen till den klassiska rödgranen.

Totalt har Gunnar Göthner över en miljon granar i olika åldrar i odling.

Gunnar omsätter ungefär 13 miljoner kronor per år, och företaget anställer cirka 20 personer under högsäsongen som infaller strax innan jul.

– Vi driver en stor produktion med mycket export, berättar Gunnar Göthner som är en av få julgrans odlare i Sverige.

– Jag är väldigt ovanlig. Det finns ett gods till som exporterar, men godsen i Skåne har ofta en dansk skogsman som kommit hit, de tar hit det där med att odla julgranar från Danmark, berättar Gunnar och lägger till:

– Danskarna är bäst i Europa. När jag ska lära mig något åker jag till Danmark.

Men i Sverige är de få som sysslar med julgransodling kommersiellt. Här håller man på med granodling som hobby.

Sverige importerar ofta julgranar från Danmark, för att möta det inhemska behovet, säger Martin Pettersson, som har undersökt landets julgransodlingar vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Det är ganska konstigt att vi inte är självförsörjande, eftersom det finns mycket mark och potential, berättar Martin, och tilläger:

– Det finns mycket jordbruksmark som tagits ur produktion som man garanterat skulle kunna odla gran på.

För att möta svenskarnas sug efter kungsgran borde odlare norröver testa ädelgranar som klippgran, balsamgran och virginiagran, tipsar Martin Pettersson.

– Klippgranen liknar kungsgran men kan med fördel växa längre norrut, vilket är perfekt för Sverige, säger han, och tillägger:

– Personligen tycker jag klippgranen är finare än kungsgranen, den har vacker intensiv färg.

Under högsäsongen skördar Gunnar Göthner ungefär 50 000 granar, varav cirka 25 procent exporteras utomlands. Det som inte blir julgranar hamnar i flaskan.

– Granskott är gott, så det har vi gjort granskottsöl på. Nu tänker vi köra med granskottsgin, för ölen säljer inte så bra på systemet.

– Suget på julgranar är däremot mycket större.

Men hur påverkas efterfrågan på var i landet du befinner dig. Är det klassisk rödgran ”Ernstgran” eller Kungsgran ”Disneygran” som gäller?

– I Stockholm är det 50/50. I Skåne ökar kungsgranen markant, men kommer du till Tranås eller innersta Småland så är det 10 procent kungsgran och resten vanlig gran. I Umeå vill mina kunder ha kanske 20 procent kungsgran.

Men hur ska den perfekta granen se ut?

– Jag tycker att den ska ha våningar och vara jämn, vi kallar det norsk slottskvalitet. I Norge ska alla granar vara smala, i motsats till Moskva där de ska vara supertäta ända upp till toppen, avslutar Martin Pettersson.

Relaterade artiklar

Back to top button