Skrota båten gratis med nya premien

Skrotningen av äldre fritidsbåtar har tagit fart efter en ny skrotningspremie från vattenmyndigheten. Det är gratis att lämna in sin båt för återvinning tills pengarna i premien tar slut.

Det finns runt 641 000 gamla fritidsbåtar i Sverige de allra flesta är sjöodugliga eller övergivna. Väldigt få av dem återvinns.

Nu har havs och vattenmyndigheten beslutat att hjälpa till med två miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket i ett nationellt skrotningsprojekt för att skydda Sveriges kuster och sjöar mot läckande plast och nedskräpning.

Hittills har intresset varit stort. Sedan i början av september har fler än fem hundra ansökningar skickats in till nätverket för ”båtreturer” som tar hand om återvinningen skriver havs och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Många vill passa på att ta den här möjligheten på grund av kostnadsskäl men många har också inte vetat vart man ska vända sig med sin gamla båt och då har den blivit liggande på båtklubbar, tomter, marinor och i vattenbryn.

I dag finns det inget producentansvar för fritidsbåtar till skillnad mot bilar som man kan återvinna gratis på grund av att en del av inköpspriset är avsedd för återvinning och bilbranschen ställer upp med resten av pengarna.
Om man köper en fritidsbåt ligger hela återvinningskostnaden på den sista ägaren och då kan priset för återvinningen bli lika stor som inköpspriset. Det kostar mellan 3.000 och 10.000 att skrota en båt utan skrotningspremien.

Skrotningspremien gäller alla fritidsbåtar med segel eller motor upp till en längd på 12 meter eller med en vikt upp till tre ton. Om man inte själv kan fixa frakten till en av de 25 återvinningsstationerna i Sverige så kan man få ett kostnadsförslag på transporten via ett formulär på deras hemsida.

Relaterade artiklar

Back to top button