Stängning lätt uppåt med banker i topp

Stockholmsbörsen steg en aning på torsdagen, men indexrörelserna var liksom på flertalet av de stora Europabörserna små. Bankerna gick starkt och en mängd rapporter från mindre bolag strömmade in.

Vid stängning hade OMXS30-indexet stigit 0,1 procent till 2.039 och aktier för 24,0 miljarder kr bytte under dagen ägare på Stockholmsbörsen.

Nordea, vars storägare Sampo på onsdagen meddelade att dess innehav i banken ska minskas ”betydligt”, steg 1,5 procent och fick sällskap på vinnarlistan av de andra storbankerna som också gick starkt.

Swedbank, som meddelade att banken avstår från att driva en skadeståndsprocess mot dess tidigare ordförande och vd relaterat till penningtvättskandalen, steg 1,2 procent. Handelsbanken stärktes 0,7 procent och SEB 1,1 procent.

Andra vinnare bland storbolagen var Ericsson och Securitas, som steg 2,2 respektive 1,1 procent. I Helsingfors steg Nokia 4,6 procent, till synes med stöd av ett återupptaget rally för vissa av de aktier som blivit omskrivna på sajten Reddits aktieforum.

Astra Zeneca handlades exklusive rätt till utdelning om 15,76 kr och sjönk 17 kr. I botten av OMXS30 fanns i övrigt Electrolux och Volvo som backade 2 respektive 1,6 procent.

Elekta redovisade ett ebita-resultat som var högre än föregående år, men lägre än vad analytikerna i Infront hade räknat med. Strålterapibolaget vill fortsatt inte lämna någon guidning med hänvisning till den rådande osäkerheten. Aktien tappade 5 procent.

Betydligt bättre gick det för Cellink. Bolaget, som är verksamt inom 3D-bioprinting, har på tre år stigit 927 procent och sedan ett år tillbaka är ökningen 252 procent. På torsdagen visade bolagets rapport en vändning till vinst och en omsättningsökning på 377 procent, varav 73 procent organiskt. Aktien lyfte 23 procent.

Vidare i gamingsektorn svängde det om Thunderful, som på onsdagen föll 43 procent på sin rapport. På torsdagseftermiddagen skickade bolaget ut ”förtydliganden” till rapporten, vilket fick en tidigare nedgång även på torsdagen att vända till en uppgång med 9 procent.

Sensys Gatso redovisade i sin rapport för det fjärde kvartalet en klart lägre orderingång än motsvarande period året före. Bolagets vd Ivo Mönnink uppgav ändå i rapporten att orderingången talar för stark tillväxt och han stod fast vid målet att öka lönsamheten fram till 2025. Aktien backade 8,5 procent.

Mekonomen steg 0,6 procent efter att ha presenterat en uppdaterad strategi med målet att öka omsättningen till 15 miljarder kr senast 2025. Bilservicebolaget ska också nå 1,5 miljarder kr i justerat rörelseresultat (ebit).

Lumito steg 6,6 procent. Bolaget avbryter det planerade listbytet till Nasdaq First North Growth Market efter frågetecknen kring förra veckans påstående att bolaget ingått samarbetsavtal med Sectra, något som bestridits av Sectras vd Torbjörn Kronander.

Desenio, som säljer väggkonst på nätet, stängde på 89 kr i sin debut på First North. Det innebar en ökning med 24 procent jämfört med den placing som genomfördes inför noteringen till 72 kr per aktie.

Relaterade artiklar

Back to top button