Stockholmsbörsen föll under eftermiddagen

Stockholmsbörsen tappade rejält på eftermiddagen efter att ha handlat starkt kring lunch. Klädjätten H&M tyngde indexet efter en kvartalsrapport under förväntan.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,2 procent till nivån 1.657. Aktier för 20,0 miljarder kr hade då bytt ägare. På ledande Europabörser var tyska DAX upp 0,2 procent och franska CAC 40 sjönk 0,2 procent.

Klädjätten H&M backade 5,5 procent och presterade sämst inom storbolagsindex.

Resultat och bruttomarginal i den gångna kvartalsperioden mars-maj var lägre än väntat men H&M:s rapportsiffror påverkades något av nya redovisningsregler som komplicerar jämförelser med analytikernas estimat.

Investmentbanken Citi ansåg att rapporten var något under förväntan, men noterade att bolaget ”tycks reagera väl på krisen”. Resultatet hamnade även i lägre änden av RBC Capital Markets förhandstips, men banken noterar att varulagret minskande överraskande i årstakt.

H&M:s vd Helena Helmersson menade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget ”agerade oerhört snabbt och kraftfullt väldigt tidigt i krisen och justerade inköpen drastiskt” för att undvika lageruppbyggnad.

I andra änden av storbolagsindexet återfanns SKF och Skanska som steg 2,0 respektive 1,9 procent.

SEB har höjt rekommendationen till köp för SKF och banken hyllar framför allt kullagerbolagets förmåga att gradvis minska kostnaderna, en process som leder fram till ett mer effektivt bolag.

Bettingbolaget 888 presenterade en positiv vinstvarning och räknar nu med att rapportera ett justerat ebitda-resultat som är ”signifikant” bättre än tidigare väntat. På Stockholmsbörsen handlades Kindred och Kambi upp 4,5 respektive 2,5 procent. Sportboksleverantören Kambi har ett avtal med 888 som går ut 2021.

Nobina klättrade nära 11,5 procent efter sin kvartalsrapport. Bussoperatörens resultat före skatt kom in över estimaten samtidigt som omsättningen var i linje. Från och med det tredje kvartalet ser Nobina endast mindre effekter på lönsamhet och omsättning från avslut och starter av bussar.

Inom telekomsektorn avancerade Ericsson 1,7 procent och Nokia med 3,3 procent. Uppgifter att Trumpadministrationen överväger nya interventioner för att hämma telekombolaget Huawei i utrullningen av 5G-nätverk gav stöd. För Ericsson och Nokia planeras en rad åtgärder för att stötta de nordiska bolagen visavi Huawei.

Hansa Biopharma avancerad cirka 19,6 procent sedan en expertpanel inom europeiska läkemedelsmyndigheten gett positivt utlåtande kring preparatet Idefirix och rekommenderar ett godkännande.

Relaterade artiklar

Back to top button