Stockholmsbörsen fortsätter uppåt

Stockholmsbörsen fortsätter upp i linje med ledande Europabörser.

Uppgången tilltog under förmiddagen och vid 13-tiden är det breda OMXS-indexet upp 1,1 procent.

Uppgången är bred med flertalet av börsjättarna på plus. Mest uppåt i kraft av indextyngd drar läkemedelsjätten Astra Zeneca, plus 2,7 procent.

En annan vinnare, utanför tungviktarlistan, är tyska Traton, helägare av Scania, efter beslutet att inte dela ut Scanias vinst till Tratons aktieägare. Aktien stiger sex procent.

SAS-aktien går mot strömmen och rasar tio procent efter en väntad men ändå katastrofal kvartalsrapport.

Uppgången innebär att den breda återhämtningen på Stockholmsbörsen fortsätter. OMXS-index har sedan coronakraschens bottennapp den 23 mars nu lyft med över 30 procent.

Gigantiska penning- och finanspolitiska stimulanser och stödåtgärder driver utvecklingen samtidigt som stora ekonomier som varit nedstängda av smittskyddsåtgärder nu börjar öppnas upp.

– Vi har ju sett ett världsrekord i olika typer av myndighetsåtgärder, både vad gäller likviditetsstöd från centralbanker men också finanspolitiska stimulanser. Det är en viktig bottenplatta, säger Mikael Sarwe, strateg på storbanken Nordea.

Enstaka tecken på forskningsframsteg vad gäller försöken att få fram vaccin och mediciner för att behandla covid-19 bidrar också.

Att det vänder så markant uppåt hänger även ihop med hur stora investerare och marknadsaktörer positionerar sig och vilka risker de är beredda att ta, enligt Sarwe. När pandemin slog till och allt vände nedåt befann sig många av världens börser på historiska toppnivåer och de flesta räknade med att börsuppgången skulle fortsätta 2020.

– Institutionella pengar, privatpersoner och hedgefonder låg positionerade, även i optionsmarknaden, för att det skulle gå upp. Under börsfallet skedde sedan ganska stora justeringar i de här positionerna, säger Sarwe.

Många gick snabbt från att ta stora risker och ha en övervikt aktier i portföljen till att dra ned på riskerna och satsa mer på likvida och säkra tillgångar.

Denna pendel har nu svängt, inte bara för stora bolag som ser ut som vinnare i krisen. Det syns en bred ökning av risktagandet på aktiemarknaden och även fallande riskpremier på obligationsmarknaden.

– Det sker en breddning av rallyt nu, ett bredare risktagande, säger Sarwe.

Inköpschefsindex och andra indikatorer pekar samtidigt tvärt uppåt från de historiska ras som kom när coronakrisen bröt ut.

Trots de gångna veckornas börslyft återstår drygt 15 procent i börslyft för att Stockholmsbörsen ska ha återtagit hela det ras som ägde rum från den historiska toppen den 19 februari i år.

Tror du på plus i år?

– Det tror jag inte. Min gissning är att det har gått lite väl snabbt och att stämningsläget står inför utmaningar i sommar och in mot hösten, när det visar sig att de här V-formade studsarna uppåt i enkäter inte riktigt stämmer med vad vi ser i verklig ekonomisk aktivitet, säger Sarwe.

Han tror social distansering kommer ligga som en våt filt över den globala ekonomin länge och att företag kommer att dra sig för att satsa fullt ut igen vad gäller återanställningar.

Är börslyftet på över 30 procent sedan mars orimligt?

– Det har gått för snabbt, säger han.

– Men jag förstår dynamiken, orsakerna till att det blir så här. Storleken på börslyftet blir ju en effekt av att fallet (i mars) var det snabbaste vi hittills ha sett i aktiemarknaden någonsin.

Relaterade artiklar

Back to top button