Stockholmsbörsen inledde uppåt, men tvärvände vid lunchtid

Stockholmsbörsen inledde uppåt, men vände tvärt nedåt vid lunchtid efter en dyster prognosuppdatering från OECD.

Strax före klockan 16 har dock nedgången krympt ihop till 0,2 procent.

Börsnedgången tog fart sedan den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD varnat för en brutal världsekonomisk inbromsning om det blir en andra våg av coronasmitta i länder som nu verkar ha fått bukt på smittspridningen.

Handeln präglas i övrigt av osäkerhet inför ett räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i kväll, där marknaden hoppas få vägledning om hur Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion planerar att hantera coronakrisen framöver.

H&M:s aktie drar mest nedåt i kraft av indextyngd, med ett kursfall på 2,9 procent. Nedgången följer på en dyster rapport från den spanska konkurrenten Inditex som visar på ett försäljningsras och en historisk brakförlust i coronakrisen.

Tunga verkstadsaktier tynger också, däribland lastbilstillverkaren AB Volvos aktie, som backar 2,1 procent.

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT:s aktie sjunker 1,3 procent efter beskedet om att bolaget öppnar kontor i Frankrike.

Flygbolaget SAS kreditbetyg sänks till så kallad skräpnivå, CCC, av S&P Global Ratings. SAS-aktien sjunker 2,9 procent.

Betssons aktie faller drygt 4 procent sedan spelbolaget bötfällts för att ha sålt värdebevis för spel via Pressbyrån och 7-Eleven utan att ha registrerat butikerna som ombud, vilket strider mot spellagen.

ABB-aktien går mot strömmen och stiger 1,2 procent sedan den nytillträdde vd:n Björn Rosengren presenterat sina prioriteringar framåt, där bland annat personalstyrkan inom centrala funktioner ska krympa till färre än 1 000 anställda.

Börsfallet bromsas även av kurslyft för läkemedelsjätten Astra Zeneca på 2,5 procent och ett kurslyft för telekomtillverkaren Ericsson på 1,3 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button