Stockholmsbörsen rasade 4,6 procent

Stockholmsbörsen rasade 4,6 procent på torsdagen. Det är den största nedgången sedan raset i mars och den fjärde dagen i rad med fallande kurser.

Det var i kölvattnet av den amerikanska centralbanken Federal Reserves senaste möte som luften tillsynes gick ur världens börser. I Stockholm stängde generalindex ned 4,6 procent, och de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen föll med hela 4,9 procent.

En anledning till pessimismen var de dystra prognoser som Fed bjöd på, där arbetslösheten spås stiga till över 9 procent i slutet av året och ekonomin krympa med 6,5 procent.

– Det är en rejäl nedgång för amerikansk ekonomi, säger Annika Winsth.

Även i New York faller börserna rejält. Vid 18-tiden, svensk tid, var Dow Jones storbolagsindex ned 4,3 procent och det bredare S&P 500-indexet hade tappat 3,7 procent samtidigt som teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var ned 2,8 procent.

En annan anledning till pessimismen var att Fed-chefen Jerome Powell också gav beskedet att inga nya stödåtgärder kommer att sjösättas i dagsläget – men centralbanken kommer inte heller avsluta några eller höja räntan de kommande åren.

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners, pekar på den centrala roll som stater och regeringar spelar i att hålla världens ekonomier igång med stora stödpaket.

Hon pekar även på att det är just dessa enorma stödpengar har letat sig ut på världens börser och eldat på den senaste tidens börsuppgångar:

– Det är absolut en viktig faktor till varför börsen har gått så pass starkt som den har gjort den senaste tiden.

– Centralbanker och stater kommer att göra vad som krävs för att motverka en utdragen lågkonjunktur och det tror jag börserna fortsätter ta fasta på, säger hon.

Och just den amerikanska centralbanken spelar en central roll för alla världens börser – Stockholmsbörsen inkluderad.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth förklarar att alla följer USA extra noggrant i dagsläget.

Hon menar att det största orosmomentet är om europeiska och svenska sparare och företag skulle börja sälja amerikanska aktier i samband med ett nytt börsfall och att det i sin tur leder till en kraftigt försvagad dollar.

– Många aktörer utanför USA riskerar då att förlora dubbelt upp – både på börsfall och dollarfall. Ett sådant scenario har företag knappast försäkrat sig mot, sade Annika Winsth och konstaterade att amerikanska centralbanksstimulanser behövs just för att undvika sådana risker.

Den tilltagande oron märks alltså på alla världens börser. I Paris, Frankfurt och London var det kraftigt fallande kurser. CAC40 stängde på minus 4,7 procent, DAX30 på minus 4,5 och FTSE100 på minus 4,0.

Börsrörelserna i Europa följde röda siffror från Asien, där bland annat Hongkong-, Tokyo- och Shanghaibörserna stängde på minus 2, 3, respektive 1 procent.

Men nedgångarna kommer efter flera veckors sakta men stabila uppgångar. I slutet av förra veckan var Stockholmsbörsen nära att gå på plus sedan årsskiftet och har därmed återhämtat en stor del av det fall som inleddes i slutet av februari.

Nu frågar sig SEB-strategen Per Hammarlund om ”börsyran kommer av sig?”. I en analys under torsdagen menade han att börsfallen drivs ”av en försämring i global riskaptit på grund av rädsla för en ny våg av smittspridning i USA.”

Liknande tongångar hörs från Linda Lyth:

– Det syns en ökad smittspridning i USA vilket medför en tilltagande oro för att världen ska gå i otakt och att vi kommer att få leva med det här viruset under lång tid, säger hon.

Men hon ser inte att dagens kursras måste fortsätta.

– Det finns mycket som talar att det här är en andhämtningspaus och inte början på en större nedgång, säger hon och tillägger:

– Vi har sett en enormt kraftig och snabb återhämtning och börsen har en tendens att överreagera åt båda håll.

Bland de stora börsbolagen återfanns Alfa Laval, Sandvik, Volvo och Handelsbanken bland de största förlorarna. Alfa Laval stängde på 7,6 procent efter att ha fått en sänkt rekommendation av Barclays.

Swedish Match, Tele2 och AstraZeneca tillhörde de aktier som klarade sig bäst.

Relaterade artiklar

Back to top button