Stockholmsbörsen trotsade nedgång i Europa

Stockholmsbörsen inledde svagt nedåt på onsdagen, men vände uppåt och slutade på plus 0,7 procent – tvärtemot ledande Europabörser. På valutamarknaden kretsade kronan kring den starkaste kursen mot dollarn och euron sedan januari 2019.

OMXS-index låg och pendlade kring nollstrecket innan det vände uppåt i eftermiddagshandeln. Trenden på ledande Europabörser var samtidigt nedåt efter en blandad utveckling på Asienbörserna under natten.

FTSE100-index i London sjönk 1,0 procent, DAX-index i Frankfurt minskade 0,5 procent och CAC40-index i Paris gick ned 1,3 procent.

Bland dragloken på Stockholmsbörsen fanns svensk-schweiziska industrikoncernen ABB:s aktie, som lyfte med 3,2 procent efter en delårsrapport med oväntat hög vinst och besked om ett stort program för återköp av aktier. Bland rapporterande bolag gick även gruvkoncernen Boliden bra, upp 3,9 procent.

B-aktien i tv- och streamingbolaget Nordic Entertainment Group (Nent) steg samtidigt 5,3 procent efter en kvartalsrapport som visade på ett ökat antal abonnenter men lägre vinst under andra kvartalet.

Mest nedåt i kraft av indextyngd drog dock läkemedelskoncernen Astra Zeneca, ned med 3,0 procent.

Samtidigt håller sig den svenska kronan efter en tids kraftiga kurslyft kvar kring de högsta nivåerna mot både dollarn och euron på ett och ett halvt år.

Relaterade artiklar

Back to top button