Storbanken: Vatten blir ”stort investeringstema”

HSBC anser att investerare borde äga bolag med exponering mot vatteninfrastruktur. Klimatkrisen gör att vattenhantering kommer att vara ett “stort investeringstema” de kommande åren, enligt storbanken som i ett kundbrev listar sina favoritbolag. Det rapporterar CNBC.

I ett brev till sina kunder rekommenderade nyligen den brittiska storbanken HSBC investerare att äga bolag med exponering mot vatteninfrastruktur. En anledning till det är den pågående klimatkrisen som orsakar extrema väderhändelser, inte minst torka vilket i sin tur sätter press på den globala vattenförsörjningen. Det rapporterar amerikanska CNBC.

HSBC tror att vattenhantering kommer att vara “stort investeringstema” de kommande åren och i kundbrevet listar storbanken sina favoritbolag inom temat.

“Vi tror att företag som erbjuder lösningar för vattenhantering inom olika branscher kan vinna på att öka medvetenheten om problemen globalt kring vattenbrist”, skriver storbanken i kundbrevet.

I en bredare bemärkelse innebär det tematiska tillvägagångssättet att man investerar i bolag som utvecklar produkter eller tjänster för exempelvis dränering, översvämningsskydd och avsaltning, uppger HSBC.

Det inkluderar enligt storbanken bolag som tillverkar rör, pumpar och mätare, men även företag med lösningar för att rena vatten eller minska läckage.

HSBC lyfter bland annat fram American Water Works, det största börsnoterade vatten- och avloppsbolaget i USA. Trots bolagets defensiva prägel, något som brukar locka till sig investerare i oroliga tider, har aktien fallit 27 procent sedan årsskiftet, skriver CNBC.

Ett annat bolag på HSBC:s favoritlista är Ecolab, vars aktiekurs rasat 38 procent i år. Ecolab är specialiserade på vattensystem med lägre förbrukning och vattenrening.

Slutligen tar den brittiska storbanken upp Xylem, även det ett amerikanskt bolag, som utvecklar vatteninfrastruktur. Xylem-aktien har tappat 26 procent under 2022.

Relaterade artiklar

Back to top button