Sur avslutning på börsveckan

Index föll tillbaka på Stockholmsbörsen på fredagen efter tre handelsdagar med uppgångar.

Omtalade nykomlingen CTEK lyfte i sin börspremiär, medan Astra Zeneca gick mot strömmen bland storbolagen och steg på positiva studiebesked. Riskkapitalbolaget EQT backade sedan Finansinspektionen öppnat en utredning mot bolaget.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 1,1 procent till 2.313 och aktier för 19,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa syntes en liknande utveckling för de ledande börserna, även om nedgångarna var något mindre än i Stockholm.

Astra Zeneca var ett av relativt få storbolag på plus med en uppgång på 1,9 procent. Bolagets tillsammans med MSD utvecklade cancerläkemedel Lynparza, i kombination med abirateron, fördröjde sjukdomsprogression i en fas 3-studie vid första linjens behandling av spridd kastratresistent prostatacancer.

Övriga OMXS30-bolag på plus för dagen var främst Ericsson, som handlades upp 2,2 procent, samt Autoliv som stärktes 1,2 procent. Essity och SKF steg marginellt.

I motsatt ände av storbolagslistan fanns Hexagon, Sinch och Kinnevik med nedgångar på cirka 3-4 procent. Volvo tappade 0,8 procent till 193:28 kronor sedan Stifel sänkt rekommendationen för lastbilskoncernen till behåll från köp, med riktkursen 210 kronor.

EQT föll brant när det framkom att Finansinspektionen öppnat en utredning mot bolaget för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen (Mar). Den misstänkta överträdelsen ska ha bestått i ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation, vid förändringar av bolagets inlåsningsavtal tidigare i september. Nedgången mildrades något under eftermiddagen men aktien slutade trots det ned 4,6 procent.

CTEK fick en smakstart på handelspremiären på Stockholmsbörsen. Bolaget, som tillverkar laddare för elbilar och har haussats inför noteringen då Latour valt att gå in som storägare, stängde premiärdagen på 137:22 kronor vilket motsvarade en uppgång med 99 procent från teckningskursen 69 kronor.

Permascand handlades upp 5,9 procent. Bolaget, som tillverkar elektroder och höghållfast processutrustning, har tecknat avtal med Verdagy om samutveckling av en ny elektrokemisk cell för produktion av grön vätgas. Avtalet väntas skynda på kommersialiseringen av den elektrokemiska cell som är byggstenen i Verdagys teknik för vattenelektrolys, heter det.

Fastighetsbolaget Odd Molly avancerade 5,5 procent. Bolagets operativa chef Tobias Lövstedt har köpt sammanlagt 113.000 aktier i bolaget till ett värde av drygt 1,9 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Diamyd Medical med samarbetspartners får av Vinnova 40 miljoner kronor i finansiering för förebyggande av autoimmuna sjukdomar. Diamyds del av anslaget är cirka 18 miljoner kronor. Aktien handlades upp 1,8 procent.

NGM-noterade vätgasbolaget Metacon steg 5,9 procent efter att intressebolaget Water2H2 ingått ett avtal värt 21,5 miljoner kronor om försäljning av en elektrolysanläggning för produktion av grön vätgas från befintlig vindkraft.

Relaterade artiklar

Back to top button