Svenska bolag protesterar mot Google till EU

I ett öppet brev till EU-kommissionen protesterar 165 e-handelsaktörer, bland annat Prisjakt, Pricerunner och Momondo mot Googles monopolställning.

Ett bolag som har skrivit under brevet är prisjämförelsesajten Prisjakt och dess vd Peter Greberg.

”Vill vi leva i en värld där ett enda företag dikterar alla villkor och gör vad de vill? Det är tyvärr i den riktningen vi går. Google utnyttjar sin dominans och hämmar all typ av konkurrens världen över,” skriver Greberg i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagen.

I brevet anklagar de 165 aktörerna Google för att fortsätta att främja sin egna e-handel trots att EU förbjöd Google från att göra detta. Greberg fortsätter:

”De har inte heller gjort en enda meningsfull åtgärd sedan Europakommissionen tog sitt beslut 2017. Det är hög tid för kommissionen att fullfölja domen och möjliggöra för rättvis konkurrens.”

Förutom Prisjakt (som är del av samma koncern som Svenska Dagbladet, Schibsted) finns även dess konkurrent Pricerunner med bland de som skrivit under protesten, som skickades till EU-kommissionär Margrethe Vestager, som har ansvar för digitala frågor i EU-kommissionen i Bryssel.

Andra bolag på listan är restaurangreservationssajten Opentable, resebokningsajter som Kayak, Momondo och Expedia, samt ett antal jobbannonssajter. Även svenska intresseorganisationen Sveriges tidsskrifter har ställt sig till protestskaran.

Många konsumenter online hittar till e-handlare via sökmotorn Google, vilken har en dominerande ställning bland världens internetanvändare. Via sina så kallade ”oneboxes” kan Google bestämma vilket material som läggs där, till skillnad från de andra sökresultaten, som sorteras efter en algoritm. Bolag och e-handlare kan betala för att hamna i dessa ”oneboxes” och de är en viktig inkomstkälla för den amerikanska techjätten.

Google presenterade för ett par veckor sedan sin senaste kvartalsrapport och redovisade en vinst på cirka 101 miljarder kronor – en årlig ökning på 60 procent, driven till stor del av bland annat annonsering. Tillsammans med Facebook är Google den dominerande aktören på annonser online.

Relaterade artiklar

Back to top button