Svenska spelundret har växtvärk

Den svenska spelindustrin har växtvärk. Många spelföretag har svårt att hitta investerare och rätt personal.

Förra året omsatte dataspelsbranschen i Sverige 14,7 miljarder kronor och omsättningen ökade med 17% enligt dataspelsbranschens egna organisation. Antalet som jobbar med dataspel ökade med 1 000 personer eller 24%.

Det är många som gillar spel som är utvecklade i Sverige. Vi gör riktigt bra spel här för alla typer av plattformar. Vi har några riktigt stora Svenska Spel som varit väldigt framgångsrika och plockat en stor marknad, säger Johanna Nylander från dataspelsbranschen.

Enligt Johanna mår det svenska spelundret rätt så bra. Vi har haft en rätt så god tillväxt på företagen, det investeras mer och de anställs mer. Men hon tycker att spelutvecklare har svårt att hitta rätt personal.

Det saknas egentligen inom alla yrkesgrupper. Vi har samma utmaningar som resten av teknikbranschen med att hitta programmerare, men för spelutveckling behöver vi också animatörer, duktiga designers och personal med stor erfarenhet. Vi rekryterar från hela världen för att täcka våra behov.

Den svenska spelutvecklingen drar till sig ökade investeringar men har svårt att få in tillräckligt med nytt kapital. I år har investeringar för tre miljarder gjorts i branschen. Många stora aktörer investerar i mindre företag.

De flesta investerare ser fortfarande spel som någonting osäkert och förstår inte spelmarknaden, trots att det handlar om globala konsumentprodukter som står sig rätt så bra. Johanna tycker de behöver bli bättre på att prata investerarnas språk.

Nu finns det ju mycket passion och driv kring spelutveckling. Det är ju ingen nytta produkt utan underhållning och som alla andra kreativa näringar går det i trender. Vi har kanske mer gemensamt med underhållnings Industrin en med till exempel utveckling av system appar.

Spelbranschens branschorganisation tror att utvecklingen kommer att fortsätta att gå framåt men att de måste hitta fler sätt att rekrytera ny personal och det måste finnas bra regler för arbetskraftsinvandring. Det behövs också fler och bättre utbildningar för att möta kompetensbehoven i Sverige.

Relaterade artiklar

Back to top button