Svenskar laddar för stugsemester igen

Hemester i år igen? Jo, det ser ut som att vi står inför ännu en coronasommar, och ovanligt många är redan i färd med att boka stuga. Stuguthyrare både i norr och söder förbereder sig på mestadels svenska gäster.

Den Svenska Turistföreningen (STF) har märkt av att folk väljer att boka tidigt i år.

– Redan före jul såg vi ett positivt bokningsläge, framför allt inför sommaren. Om man tittar på bokningarna via webben är de sex procent fler än samma tid föregående år, säger Ulrika Nordgren, försäljningschef på STF.

– Det finns ett extra stort intresse för Kebnekaise och Jämtlandsområdet. Inom fjällturismen jobbar vi mycket med att styra gäster till mindre besökta områden och perioder under sommaren.

STF har minskat beläggningen på sina boenden och infört mer generösa avbokningsregler. Trots det säger Ulrika Nordgren att läget ser bra ut inför sommaren.

– Vi ser ett riktigt starkt intresse för fjällen, det är fler som bokar sommaren och man gör det tidigare än vanligt.

Destination Gotland, som säljer båtresor och förmedlar boenden på Gotland, hoppas att många ska vilja ta sig över Östersjön i sommar. Men ännu är inte bokningstrycket så högt inför sommaren, även om det ökat något sedan hösten och vintern, berättar Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

I fjol hade fler bokat sin Gotlandsresa vid den här tiden, berättar han. Han tror dock att många väljer att vänta lite med att boka tills resan närmar sig, skriver han i ett mejl.

Han berättar också att bolaget coronaanpassar båtresorna genom att bokningarna är begränsade så att det ska finnas en tom stol mellan resenärerna.

Stugförmedlingen Stugsommar förmedlar ungefär 1 500 hus varje år, både på Västkusten, i södra Sverige och i fjällen,

– I vanliga fall är 90 procent av gästerna tyskar, holländare och belgare. Men förra året när pandemin kom så stod vi med massor av avbokningar, berättar Ema Enderlein Fall, ägarrådgivare på stugförmedlingen Stugsommar.

Först trodde både de på Stugsommar och uthyrarna att det skulle bli tomma stugor och noll intäkter i fjol, men så började de svenska gästerna att strömma till.

– Det blev en riktigt bra sommar till slut. Ökningen av svenska gäster blev hela 288 procent. Fast det blev brist på hus till slut.

I år ser sommaren ut att bli ungefär som i fjol, tror hon.

– Vi räknar med att 2021 blir som 2020, med svenska gäster. De mest populära husen är redan bokade. Folk är ute i god tid i år.

Husägare är riktigt sugna på att hyra ut även i år berättar hon, trots att de kanske skulle ha behov av sina hus själv eftersom inte heller dem kan resa bort.

– Ja, vi har flera samtal varje dag, och förra månaden fick vi in massor med nya hus, trots att det är lågsäsong nu, säger Ema Enderlein Fall.
Restriktioner och vaccin

Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt till Sveriges Radio att han har svårt att tro att det kan bli fråga om några lättnader i restriktioner beträffande folksamlingar innan sommaren.

Vaccineringen har betydelse, men allt beror på hur det går med den, enligt Tegnell.

Nu har vaccintillverkarna signalerat förseningar av leveranserna, och flera regioner har gett upp tanken på att alla som vill ha vaccinet ska ha vaccinerats fram till midsommar. Exempelvis Stockholm räknar nu med att vara klar till mitten av juli.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm

Relaterade artiklar

Back to top button