Här är svenskarnas nya spartrend

Aldrig förr har svenskarna valt att spara så mycket i denna form som nu. Det rapporterar Aftonbladet.

Det är fondsparandet som som har blivit en riktig boom.

– Det beror framför allt på den fantastiska börsutvecklingen, säger sparekonom Johanna Englundh på Fondbolagens förening till Aftonbladet.

Man noterar en rekordhög fondförmögenhet och nettoinsättningar i fonder.

– De har aldrig varit så stora under ett halvår som under inledningen av 2021, säger Johanna Englundh till tidningen.

Boomen har att göra med alla stimulanspengar runt om i världen som har satts in och låga räntor. Även vaccineringen och samhällsöppningen har betydelse i sammanhanget, skriver Aftonbladet.

– Det gör att mer konjunkturkänsliga branscher har börjat att komma ikapp och att samhället och ekonomin har fått lite mer spinn, säger hon.

Hittills i år landar svenskarnas nettosparande på 87,6 miljarder kronor. De som har sparat i en Sverigefond kan framför allt vara nöjda.

– Hela 41 procent har Sverigefonderna avkastat i genomsnitt de första 18 månaderna, varav 18 procent sedan januari 2021, konstaterar Johanna Englundh.

Att svenska fondsparare har fått så mycket klirr i kassan som nu är ovanligt. Börsåret sticker ut jämfört med tidigare år.

– Det hör inte till vanligheterna att man får så här höga avkastningar. I snitt brukar man kunna räkna med 7-9 procent per år säger sparekonomen till Aftonbladet.

Relaterade artiklar

Back to top button