Swedbank: Extrem rädsla på marknaden

Swedbanks temperaturmätare för den svenska aktiemarknaden visar att extrem rädsla är den dominerande känslan bland investerare. Förra gången investerarkollektivet var lika negativa till aktier som nu var under finanskrisen, uppger storbanken.

Swedbanks “Fear & Greed”-index har fallit under den senaste veckan till en notering på 17. Den låga indexnivån visar att extrem rädsla är den dominerande känslan på den svenska aktiemarknaden, rapporterar storbankens placeringssajt Aktiellt.

Indexet över vad Swedbank kallar “Momentum” noterar 32, vilket är en neutral nivå som visar att marknaden varken är extremt översåld eller överköpt. Men indexet väger över mot den negativa sidan och storbanken skriver att “börsen är tydligt översåld” ur ett “momentumperspektiv”.

Samtidigt uppger Swedbank att investerarkollektivet “ter sig nu också mer eller mindre ha kapitulerat vad gäller dess börsvy”.

Förra gången investerare var lika negativt inställda till börsen som nu var i mars 2009, det vill säga i samband med att aktiemarknaden slog i botten efter finanskrisen, enligt storbanken.

Swedbank beskriver “Fear & Greed” som ett “kompositindex för sentimentet”, vilken innebär att ett antal faktorer vägs samman för att mäta investerares inställning till börsen.

Relaterade artiklar

Back to top button