Synsam flyttar hem produktionen – 200 nya jobb

Synsam flyttar sin produktion från Asien till Sverige. Nu står det klart att den nya fabrikslokalen hamnar i Östersund.

I höstas presenterade optikkedjan Synsam sina planer på att flytta hem sin produktion till Sverige. I samband med det meddelade bolaget att den nya fabriken kommer att etableras i Ockelbo. Lokalen skulle förvärvas och ägas av kommunen, som i sin tur skulle hyra ut den till Synsam med subventionerad hyra.

Förslaget väckte kritik från oppositionspolitiker i Ockelbo och i december kom förvaltningsrätten fram till att förslaget stred mot kommunallagen.

På en pressträff på onsdagen meddelade bolaget att fabriken i stället kommer att etableras i Östersund.

Överenskommelsen bygger den här gången på en privat affärsuppgörelse där ”Hangar 90”, som tillhört Jämtlands flygflottilj, nu görs om till glasögonfabrik och ett så kallat innovationscenter. Hyresvärden blir Frösö Park, som äger stora delar av området.

”Även om beslutet att flytta hem produktionen fattades innan pandemin och med vår hållbarhetsstrategi som grund, har vi stärkts ytterligare i övertygelsen om att vi gjort rätt analys”, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef på Synsam Group, i ett pressmeddelande.

Den nya fabriken väntas stå klar under början av 2022 och beräknas skapa 200 nya arbetstillfällen i kommunen. Den totala investeringen för Synsam Group uppgår till ungefär 250 miljoner kronor över tre års sikt.

Relaterade artiklar

Back to top button