Två båtmässor ställs in – men en tredje blir av

Sommarens största flytande båtmässor stoppas i Gustavsberg och på Marstrand. Men på Orust ska det klassiska ”Öppet varv” hållas trots allt.

På måndagen meddelade båtbranschens organisation Sweboat att Folkhälsomyndighetens fortsatta begränsning med max 50 personer i sammankomster, gör det omöjligt att planera för sensommarens stora båtmässor utomhus.

Därmed blir det ingen flytande båtmässa varken i Marstrand eller Gustavsberg så som har blivit tradition.

– Det var väldigt många både i båtbranschen och i de berörda kommunerna som behövde få besked, och då gick det inte att vänta längre, säger Mats Eriksson, vd vid branschorganisationen Sweboat.

Trots att båtlivet i sommar väntas få ett rejält uppsving tack vare att så många svenskar väljer “hemester”, har alltså branschen svårt att visa upp sina nyheter på mässor. Till exempel tvingades Stockholms stora båtmässa inomhus att stänga flera dagar i förtid den 11 mars då coronautbrottet var ett faktum.

Men enligt Sweboat kan sommaren trots allt gå till historien på ett positivt sätt.

– Vi ser ju den enorma efterfrågan som råder både på nya och begagnade båtar just nu. Och de som redan har en båt, planerar att använda den i större utsträckning än tidigare. Så även om coronaviruset stoppar våra fysiska mässor, så stoppas inte båtlivet, säger Mats Eriksson.

De två mässor som nu är inställda är Marstrand Boatshow den 21–23 augusti samt Allt på Sjön i Gustavsberg den 28–30 augusti.

Men en tredje flytande båtmässa kommer att bli av som planerat, enligt arrangören. Det gäller ”Öppet varv” omkring den 21–23 augusti hos Sveriges största segelbåtstillverkare, Hallberg-Rassy på Orust.

Enligt vd Magnus Rassy kommer varvet i Ellös att klara Folkhälsomyndighetens krav genom att besökare i förväg bokar upp sig för en viss tid på varvet, samt loggar in i varvets eget system med sin mobiltelefon när man kommer.

– Vi kan använda samma system som för vår personal och veta precis hur många som är inne på varvsområdet, säger Magnus Rassy.

Traditionsenligt ställer flera olika tillverkare ut sina båtar på Öppet Varv, men det blir i år ingen stor tillbehörsutställning på grund av corona.

Relaterade artiklar

Back to top button