Uppåt på börsen efter gårdagens fall

Efter en turbulent inledning på veckan studsade Stockholmsbörsen upp på onsdagen där Astra Zeneca och Getinge återfanns bland vinnaraktierna.

Vid 12-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.268. Aktier för cirka 7,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Astra Zeneca anförde storbolagen på OMXS30 och steg 2,7 procent. Dotterbolaget Alexion har nyttjat optionen att förvärva återstående aktier i Caelum Biosciences och får då tillgång till Cael-101 som är ett potentiellt läkemedel för den sällsynta sjukdomen AL-amyloidos.

Getinge som tappat över 8 procent under veckans första två handelsdagar tog tillbaka delar av den förlorade marken när medicinteknikbolagets aktie steg 2,5 procent.

Stigande räntor har gett bankerna motståndskraft i turbulensen och även på onsdagen fanns representanter ur sektorn högt upp i listan i form av Nordea och Swedbank som steg 2 respektive 1,3 procent. Även Evolution steg. I livekasinobolagetsfall summerade uppgången vid lunchtid till 1,6 procent.

På förlorarsidan bland storbolagen fanns SKF, Ericsson och SCA med nedgångar i området runt 1 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic stärktes 6 procent till drygt 151 kronor efter att Carnegie höjt riktkursen till 225 kronor. Aktien fick även stöd av att partnern Eisai har påbörjat ett stegvis inlämnande till FDA.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Vitec till köp från behåll med riktkurs 563 kronor och aktien steg 5,3 procent till 484 kronor.

”Vi har länge påstått att Vitec ska öka sin förvärvstakt och företaget har nu uppnått en ny topp när det gäller förvärvad årlig försäljning och vi förväntar oss att det kommer mer i år”, motiverar banken rekommendationsjusteringen.

Academedias yrkesutbildningar rapporterar drygt 10.200 studerande, vilket är 25 procent fler än föregående verksamhetsår och aktien belönades med en uppgång på 4,9 procent.

First North-listade Netmore Group rusade 50 procent till 1:98 kronor. Efter tisdagens börsstängning genomfördes en riktad nyemission om 70 miljoner kronor med bland annat SBB som investerare. Teckningskursen i emissionen var 1:90 kronor per aktie. Även Bioservo och Genova Property har fyllt på kassan med riktade nyemissioner men tappade istället 4,8 respektive 2,7 procent.

NGM-noterade Meltron rusade drygt 56 procent. Bolaget, som säljer led-ljussystem baserade på multitekniska tillämpningar, har tecknat avsiktsavtal med Huawei Technologies i Finland om en plan för att lansera lösningar för hållbara städer.

NGM-noterade Willak, leverantör av smarta byggsystem, rusade 170 procent efter att bolaget meddelat avsikt att omstrukturera verksamheten och överlåta den till ett annat helägt publikt bolag. Styrelsen avser föreslå till årsstämman 2022 att det helägda dotterbolageg till 100 procent utdelas till aktieägarna, där 1 aktie Willak ger 1 aktie i det nya bolaget.

Relaterade artiklar

Back to top button