Uppåt på tisdagsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte efter en stark start på veckan uppåt på tisdagen där oro för stigande amerikanska långräntor mattades av. Evolution bidrog till att lyfta index medan Astra Zeneca tyngde.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 2.067. Aktier för 21,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Evolution gick starkast bland storbolagen på OMXS30 med en uppgång på 3,8 procent. Bakom livekasinobolaget steg Hexagon och Nordea 2,1 respektive 1,6 procent vardera. I motsatt ände av indexet backade Astra Zeneca 1,8 procent medan Skanska var ner 1,4 procent.

Swedbank har petat H&M från listan över sektorfavoriter i konsumentsektorn till förmån för Husqvarna. Klädjättens aktie var ner 0,6 procent medan trädgårdsbolaget steg 2,3 procent.

Bettingsektorn gick överlag starkt. Raketech adderade 10,5 procent till gårdagens uppgång på 5 procent, utan synbara avtryck i nyhetsflödet. Kindred kommer att adderas till Stoxx Europe 600 och aktien stängde upp 2,5 procent. Även Avanza kommer att ta plats i indexet och steg 2,6 procent. Nätbanken lämnade också preliminära månadssiffror som visade en ökning med 46.000 kunder i februari.

DNB Markets har återupptagit bevakning av SBB med rekommendation sälj och riktkurs 22 kronor. Vd och grundare Ilija Batljan passade under dagen på att köpa aktier för 15 miljoner kronor, vilket fick aktien att hoppa upp något för att stänga ned 3,3 procent till 26:50 kronor.

HSBC har inlett bevakning av de båda gamingbolagen Embracer och Stillfront med köprekommendation på Embracer och rådet att minska i Stillfront. Embracer handlades upp 1,3 procent medan Stillfront sjönk 2,3 procent.

Det finländska forskningsbolaget Herantis Pharma, som är noterat på First North i Stockholm och Helsingfors, rasade 27,5 procent efter att bolaget meddelat att det inte såg några fördelar med Lymfactin vid behandling av bröstcancerrelaterad lymfödem i sin fas 2-studie.

I samma sektor rusade forskningsbolaget Lidds 27 procent efter att bolaget tecknat avtal med det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson Enterprise Innovation för att utveckla en onkologiprodukt. Produktutvecklingen ska baseras på Lidds så kallade Nanozolid-teknologi för en indikation som inte offentliggörs i nuläget.

First North-listade Ossdsign föll över dryga 18 procent till 11:30 kronor efter att ha aviserat en företrädesemission på 240 miljoner kronor med teckningskursen 7:75 kronor per aktie. Medicinteknikbolaget har satt nya finansiella ambitioner om att nå en nettoomsättning på 300-400 miljoner kronor vid 2025 och ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten år 2024.

Acconeer meddelade två order på bolagets A1 radarsensor – den ena från Glyn Limited värd 1,3 miljoner kronor och den andra från Codico till ett värde av 0,8 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på 10,3 procent.

Energiteknikföretaget Climeon har utsett Lena Sundquist till ny vd från den 1 augusti. Investerarna tycktes gilla vd-valet och aktien handlades upp 3,2 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button