Utlandsresorna har minskat med 70 procent

70 procent. Så mycket minskade svenskarnas resande till de tio mest populära länderna i Europa förra veckan i jämförelse med motsvarande vecka i fjol.

Mobiloperatören 3 har kartlagt sina kunders mobil- och roamingdata för att se vilka länder de befunnit sig i.

Inte oväntat är betydligt fler på hemmaplan än i fjol.

Förra veckan (v. 28), var trafiken utomlands drygt drygt 70 procent lägre än motsvarande vecka 2019. Störst förändring var det för resor till Österrike som minskat med 86 procent, följd av Frankrike och Spanien, 84 respektive 82 procents lägre mobiltrafik.

– Vi ser en kraftig minskning av roamingtrafiken jämfört med förra året, vilket var väntat. Mobiltrafiken i Frankrike, Spanien, Kroatien och Österrike har till exempel varit ned med över 90 procent vissa veckor jämfört med samma perioder förra sommaren. Vi kan även se en successiv ökning av mobiltrafik i Europa de senaste veckorna för våra kunder, så många har nog avvaktat beslut från olika länder och myndigheter för att sedan ge sig iväg, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

De länder svenskarna haft svårast att hålla sig borta från under juli är Norge och Ungern. Vecka 27 minskade antalet personer som reste till Norge med 65 procent, vecka 28 var siffran 67 procent. Motsvarande siffror för Ungern är 69 respektive 66 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button