Vaccineffekt – resorna till solen tar fart

Trenden är tydlig hos flera resebolag som vi pratat med. Under hösten och till vintern har många bokat resor. Solresor, Tui och Ving kopplar ökningen till vaccinet som får flera att våga resa, antingen för att de fått det eller väntar sig få.

Och pensionärerna sticker ut. 30 procent fler över 65 år har gjort en bokning hos resebolaget Ving jämfört med normalt – med Kanarieöarna i topp. Hos Apollo bokas resor under sensommar och höst framförallt till Grekland. Men även resmål utanför Europa lockar.

Det är intressant eftersom det fortfarande finns en reseavrådan. Det visar att man tror att det släpper snart. Vi ser att fler vill unna sig exklusiva resor till Maldiverna eller en kryssning jorden runt. Folk bokar bättre rum än normalt, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

Thailand billigare

Många bokar resor till Thailand från strax innan jul och framåt. Det är ovanligt tidigt, normalt bokas de i juli–augusti, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig vid Tui.

Thailand har klarat pandemin bättre än andra delar av världen och inte förekommit särskilt mycket i medierapporteringen, vilket Adam Györki tror kan påverka resenärerna. Dessutom gynnas svenskar av att kronan stärkts.

Det gör Thailandsresan ungefär 1 500 kronor billigare per person jämfört med för ett år sedan. Det kan blir stor skillnad om man är en hel familj, säger han.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett förslag de kallar ett ”grönt certifikat”, ett slags vaccinationspass för resor inom EU. Det ska innehålla uppgifter om man har vaccinerat sig, om man är testad och om man tidigare haft covid-19.

Tui välkomnar allt som tydliggör förutsättningarna för resandet.

Vad är det som gäller, det är vad våra kunder frågar. Det har varit svårt för oss att svara på för att det ändras hela tiden, säger Adam Györki.

Växande chartertrend

Osäkerheten är dock ett faktum. Ingen vet om världen även i höst befinner sig i en situation med stor smittspridning, nya restriktioner och stängda gränser.

Vid stängda gränser och smittspridning som gör att man inte kan åka till resmålet så kan man inte genomföra resan. Det är inget snack, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs flyg och buss som äger bolaget Solresor.

Apollo, Ving, Tui och Solresor säger alla att de har generösa av- och ombokningsregler. Till exempel en garanti för att man ska få tillbaka pengar för en inställd resa inom sju dagar hos Apollo och Ving.

Osäkerheten kan också ha väckt en sovande trend – charterresan.

Nu när man kanske är lite osäker så har paketresan och tryggheten som kommer med den fått ett uppsving. Man vill ha en trygg researrangör bakom sig, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

En avgörande skillnad är att då gäller paketreselagen som gör arrangören skyldig att bland annat ersätta om något går fel på resan. Den som bokar flyg, hotell eller ett airbnb-boende separat har inte det skyddet.

I juni förra året slog Allmänna reklamationsnämnden fast att resenärer har rätt till ersättning om en resa ställs in på grund av coronapandemin.

Relaterade artiklar

Back to top button