Välfyllda vattenmagasin i norr – oklart om elpriset påverkas i södra Sverige

Välfyllda vattenmagasin i norra Sverige kan bli en ljuspunkt i elkrismörkret. Men det är oklart hur elpriset påverkas, enligt Vattenfall.

Vattenkraftverkens magasin som lagrar vatten för framtida elproduktion är överfulla, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Per Larsson, Vattenfalls produktionsplaneringschef i Norden, har verken i norra Sverige tvingats släppa förbi mer vatten än normalt samtidigt som produktionen gått på högvarv.

– Vi hade en kraftig vårflod och det ledde till att magasin var välfyllda när vi kom in i mitten av augusti, och då fick vi också under ett par dagar extremt mycket nederbörd, säger han till Sveriges Radio.

SVT Norrbotten har tidigare rapporterat om de mycket höga flödena i Luleälven som bland annat drabbat de boende i Harads med stora översvämningar. Kritik väcktes då mot Vattenfall för att de tappade ur magasinen för okontrollerat.

Fungerar som batterier

Vattenmagasinen fungerar som ett slags ”batterier” där vatten lagras i väntan på att omvandlas till energi under tider på året då vattenflödet är lågt och efterfrågan på el är som störst, men enligt Per Larsson oklart om och hur elpriset kommer att påverkas.

– Lägre om än de inte hade varit fulla, så kan vi väl säga. Vad som är höga och låga elpriser i dessa tider är svårt att säga, men självklart är det så att finns det gott om vatten så är det bra ur ett konsumentperspektiv, säger han.

Problem kvarstår

Att den ökade produktionen i norr ska lindra läget i södra Sverige, där elpriserna i perioder varit rekordhöga, är dock osannolikt. Så även om vattendomarna – regler för hur kraftverken får tappa sjöar på vatten – skulle ändras.

– Det har diskuterats, om man har teknisk möjlighet att köra mer än vad vattendomar medger till exempel, att man skulle kunna lätta på vattendomarna temporärt, men det är inga stora tal, säger Jonas Bengtsson, vd för Vattenregleringsföretagen, till radion.

Även med högre produktion kvarstår problematiken med begränsad överföringskapacitet från norr till söder. Den beräknas ta uppemot tio år att bygga bort.

Relaterade artiklar

Back to top button