Veckans första börsdag slutade på minus

Stockholmsbörsen startade måndagen starkt med ny toppnivå under morgonen. Men när USA-börserna vände ned på eftermiddagen tappade investerarna även förtroendet för Stockholmsbörsen. Boliden tyngdes av produktionsstörningar medan Ericsson lyfte med stöd av rekommendationshöjning.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 2.162. Aktier för 22,2 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

Atlas Copco, Sandvik och Boliden tyngde OMXS30-indexet med nedgångar mellan 1,8-1,9 procent. Boliden meddelade på eftermiddagen produktionsstörningar och förhöjd covid-19-smitta i Aitikgruvan i Gällivare och Taragruvan i Irland, vilket väntas påverka rörelseresultatet inom affärsområdet Gruvor negativt med närmare 200 miljoner kronor under det första kvartalet.

Klädbolaget H&M:s försäljning minskade mindre än vad analytikerna hade väntat sig under det första kvartal i det brutna räkenskapsåret december till februari. Minskningen uppgick till 21 procent, samtidigt som försäljningen under perioden den 1 till den 13 mars ökade med 10 procent. Aktien steg inledningsvis men stängde ned 0,1 procent.

Högst upp bland de mest omsatta bolagen steg Ericsson 2,3 procent med stöd av en köprekommendation från SEB Equities. Sista avslut i telekombolagets aktie gjordes till 115:75 kronor. SEB:s höjda riktkurs var 130 kronor (110).

Sektorkollegan Nokia meddelade på måndagen ett samarbete med Microsoft kring molnbaserade lösningar för företag, samt att bolaget ska utveckla nya molnbaserade 5G-radiolösninga tillsammans med Google. Dessutom meddelades ett kontrakt med operatören Orange. Aktien steg som mest med omkring 5,5 procent men stängde 3,3 procent upp.

Garden Street Marketplaces, som sålde offert-tjänsten Offerta till Fortnox och som till stor del fick betalt i aktier, har redan sålt innehavet i affärssystemsbolaget. Maria Åhr, som är vd på riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson som i sin tur är en av Garden Streets delägare, bekräftade saken för Nyhetsbyrån Direkt. Fortnox aktie slutade dagen ner 4,4 procent.

Mantex, som säljer lösningar baserade på en patenterad röntgenbaserad mätteknik för biomassa, stod för en rejäl rusning på 413 procent efter besked att bolagets produkt Flowscanner i en utvärdering har visat sig kunna ge betydande kostnadsbesparingar hos en av Nordamerikas största massabrukskoncerner.

Cellink har fått sin första publika blankare i form av hedgefondförvaltaren Linden Advisors, som tagit en kort position på 0,64 procent av aktierna i bolaget. Medicinteknikbolaget backade 4,7 procent.

Nätkasinobolaget Leo Vegas har förvärvat speloperatören Expekt för 5 miljoner euro av Betclic Group och aktien slutade upp 3,4 procent.

Renewcell tilldelades en säljrekommendation av Dagens Industri, som menar att värderingen blivit ohållbar. Aktien tappade 6,8 procent.

Ekobot hade en mindre lyckosam första dag på First North där sista avslut i aktien och teckningsoptionen gjordes sammanlagt 23,6 procent lägre jämfört med unitpriset i nyemissionen inför noteringen.

Relaterade artiklar

Back to top button