Volvo Cars återkallar 2,1 miljoner bilar

Volvo Cars återkallar drygt 2,1 miljoner äldre bilar över hela världen. I Sverige påverkas över 400 000 bilägare.

– Det är den största återkallelsen vi gjort någonsin, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Det finns inga rapporter om olyckor eller personskador kopplade till beslutet utan Volvo Cars ser det som en förebyggande åtgärd för att undvika framtida problem. Men företaget har upptäckt att en stålvajer som är kopplad till de främre bilbältena kan försvagas. Och det leder till att skyddet från bilbältet minskas.

– Stålvajern kan under särskilda förutsättningar, under en lägre tid, utsättas för ett slitage. Det är ett mycket sällsynt problem, säger Stefan Elfström.

Återkallelsen gäller hela världen. I Sverige handlar det om 412 000 bilar. Det är den största återkallelsen företaget har gjort.

– Den blir större än tidigare för det handlar om en standardkomponent som använts i våra äldre bilar under flera års tid, säger Stefan Elfström.

Ägare till de aktuella bilarna kommer att kontaktas med brev där de ombeds att höra av sig till en Volvoverkstad för att få bilen åtgärdad. Bilen får då en ny komponent som ersätter stålvajern.

– Vi har upptäckt problemet genom analys av ett fåtal bilar där vi ser att problemet har uppkommit. Och då har vi kommit fram till att det finns ett systematiskt men sällsynt problem med den här komponenten, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade från 2006 till 2019. Inga modeller som tillverkas för närvarande omfattas av återkallelsen.

Relaterade artiklar

Back to top button