8 000 miljarder i EU:s stödfond

Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill.

Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värsta drabbade.

På onsdagseftermiddagen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägga fram sina planer i en extrainsatt session i EU-parlamentet.

Det handlar dels om en fond med lån och bidrag för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapandemin, dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027, som medlemsländerna redan stridit om under två års tid.

Slutsumman för fonden landar på 750 miljarder euro – drygt 7 900 miljarder svenska kronor.

”Kommissionen föreslår en återhämtningsfond på 750 miljarder, i tillägg till de gemensamma insatser som redan dragits i gång. Det här är en europeisk vändpunkt i kampen mot en aldrig tidigare skådad kris”, skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

Medlemsländernas EU-ministrar fick viss information om planerna när de höll ett webbmöte i tisdags. Men några detaljer gavs inte då.

– De har inte sagt något om beloppen och heller inte om var de kommer att lägga sig när det gäller långtidsbudgeten. Jag har förstått på dem som har följt det här att Ursula von der Leyen har hållit det här mycket tätt intill sig själv och sina allra närmaste medarbetare, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Redan på förhand väntade sig ändå de flesta att återhämtningsförslaget skulle ligga nära det inspel som Tyskland och Frankrike gemensamt gjorde för en dryg vecka sedan om att lägga 500 miljarder euro – 5 300 miljarder svenska kronor – i en fond med rena bidrag.

– Jag tror starkt att det tysk-franska förslaget har inspirerat kommissionen för det överbryggar väldigt olika intressen i EU, sade EU-minister Michael Roth till tyska journalister i tisdags.

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har varit betydligt mer skeptiska, framför allt till bidragstanken.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, säger Hans Dahlgren.

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemsländerna ska försöka enas. Vilka bitar som Sverige kan tänka sig att rucka på vill EU-ministern ännu inte avslöja.

– För att det ska bli någonting över huvud taget så måste de europeiska länderna komma överens. Då måste vi ha en kompromiss. Men hur vi ska kompromissa om det tänker jag inte säga nu, säger Hans Dahlgren.

Enligt Reuters landar det uppdaterade förslaget till ny långtidsbudget på 1 100 miljarder euro för åren 2021–2027.

Fakta: Budget och återhämtning

EU-kommissionen ska på onsdagen presentera sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter. Totalstödet ligger enligt ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fördelas pengarna nationellt så att exempelvis de värsta drabbade länderna, Italien och Spanien, får 173 miljarder euro respektive 140 miljarder euro.

Samtidigt väntar ett reviderat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027. Kommissionens gamla förslag motsvarar 1,13 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI). Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike har hittills sagt nej till förslaget och krävt att det måste räcka med 1,0 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button