Alibabas grundare Jack Ma kommer ut som Kommunist.

Kinas mest kända entreprenör och miljardär har blivit avslöjad som medlem i kommunistpartiet. Jack Ma, grundare och verkställande ordförande för den kinesiska e-handels jätten Alibaba (BABA), med ett nettovärde på mer än 30 miljarder dollar, avslöjades i måndags som medlem i kommunistpartiet av Folkets Dagstidning som är regeringspartiets officiella tidning.

Den 54-årige entreprenören hedrades av den kinesiska regeringen som en av de 100 personer som har gjort ”enastående bidrag” till Kinas ekonomiska omvandling under de senaste fyra decennierna.

Avslöjandet är det första av statsbundna nationella medier och kommer under stigande farhågor över åtdragningar av Kinas privata sektor av kommunistpartiet under ledning av president Xi Jinping.

”Det faktum att han är ”outad” som partimedlem är mycket intressant, det ligger i tiden.” säger
Duncan Clark, författare till” Alibaba: The House That Jack Ma Built.

Ma måste förneka offentligt att han tvingades ut ur sitt eget företag av Peking efter att han i september meddelade att han skulle avgå som ordförande nästa år.

Andra kinesiska techstjärnor på People’s Daily-listan var Tencent (TCEHY) VD Pony Ma och Baidu (BIDU) chef Robin Li. Båda beskrivs som människor ”utan politiska partianslutningar.”
Eftersom medlemmar i kommunistpartiet är skyldiga att uttrycka partiets intressen framför allt, säger analytiker.

Jack Ma: s nyligen bekräftade medlemskap i kommunistpartiet kan leda till växande misstankar mot kinesiska företag i Washington.

Kinesiska företag som vill expandera över hela världen utreds redan i dag av utländska regeringar på grund av oro över att de är för nära Peking, det gäller särskilt produkter som används inom nationell säkerhet.

Jack Ma kommer att avgå från sitt topp jobb på Alibaba nästa år” Det kan skada Kinas ambitioner att expandera utomlands i den privata sektorn”, fortsätter Clark.

En talesman för Alibaba, det börsnoterade bolaget i New York som är värt mer än 400 miljarder dollar, vägrade att berätta när Jack Ma gick med i kommunistpartiet, som nästan har 90 miljoner medlemmar över hela Kina.

”En politiskt ansluten anställd påverkar inte företagets beslutsfattande,” sa han. ”Vi följer alla lagar och regler i länder där vi arbetar samtidigt som vi uppfyller vårt uppdrag som är att göra det lättare för människor att handla med varandra i den digitala eran.”

Talesmannen vägrade också att avslöja hur stor medlemsavgift Ma betalar. Kommunistpartiets regler kräver att medlemmar med högre skatteklass – de som tjänar mer än 1 400 dollar i månaden – betalar 2% av sin lön till partiet.

Relaterade artiklar

Back to top button