Äpple-bråk mellan Apple och norskt regeringsparti

Ett av världens största börsbolag Apple protesterar mot det norska Fremskrittspartiets logotyp, som består av ett rött äpple.

Norges nuvarande finansminister Siv Jensen är partiledare i Fremskrittspartiets och de har haft ett äpple som logotyp i 30 år. Men Apple påstår att partisymbolen kan blandas ihop med deras egna logga.

fremskrittspartiet-apple-logo
Norska Fremskrittspartiets logotyp.

Striden började när Fremskrittspartiet under hösten 2018 registrerade sitt varumärke i flera olika kategorier. En sådan ansökan ger en klagande två månader på sig att protestera.

Norges Patent och registreringsverket gav bifall till Fremskrittspartiet, men Apple lämnade in en klagan den 10 december. Nu har Apple fram till den 12 maj att lämna in en besvärsinlagan.

Fredrik Farber generalsekreterare för Fremskrittspartiets har uppgett för den norska kvällstidningen ”Verdens Gang” att man tagit kontakt med Apple och att man hoppas kunna lösa dispyten.

Apple har tidigare gett sig in i flera varumärkestvister om äpplen. Förra året förlorade Apple en tvist med Stiftelsen Diabets Wellness i Sverige.

Relaterade artiklar

Back to top button