Astra Zeneca: Vårt vaccin har 70 procents effekt

Läkemedelsjätten Astra Zeneca sällar sig till bolagen som lyckats att skapa ett effektivt vaccin mot covid-19. Bolaget meddelar att vaccinet har en effektivitet på 70 procent, men kan vara så hög som 90 procent, beroende på doseringsmetod.

Vaccinnyheterna haglar och nu kommer även svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca med glädjande nyheter om deras vaccin AZD1222. Enligt ett pressmeddelande nådde vaccinet det primära målet i forskningsprojektet: 70 procents effektivitet.

”I dag är en viktig milstolpe i kampen mot pandemin”, skriver bolagets vd Pascal Soriot i pressmeddelandet.

Astra Zeneca säger att resultaten är preliminära och kommer att kontrolleras under de kommande dagarna. Enligt pressmeddelandet har bolagets vaccin lyckats ge ett fullgott skydd mot covid-19 efter två vaccindoser av AZD1222.

Forskningsprojektets ledare Andrew Pollard uppger att den ena av två doseringsmetoder med bolagets vaccin visat så hög effektivitet som 90 procent. Den andra metoden hade lägre effekt, 62 procent.

– Det är inte ovanligt att man testar två olika doseringar och i det här fallet visade den ena en effektivitet på 90 procent, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presstalesperson för Astra Zeneca till nyhetsbyrån TT.

Vaccinet, som länge omtalats som en av de mest lovande vaccinkandidaterna, har tagits fram av Astra Zeneca i samarbete med Oxfords universitet i Storbritannien. Vaccinet är baserat på ett virus som har hittats hos schimpanser och är ett så kallat vektorvaccin, som tidigare används för att ta fram ebolavaccin.

Virusvektorer är virus som genmodifieras för att kroppen ska känna igen dem som främmande ämnen som måste bekämpas av immunförsvaret. Genom en svag infektion av sjukdomen sätter vektorvaccinet igång immunförsvarets ”trupper” som reagerar och bildar antikroppar.

Astra Zenecas vaccin är annorlunda jämfört med de vaccin läkemedelsbolagen Moderna och Pfizer/Biontech har utvecklat och som enligt uppgifter från bolagen påvisat effektivitet på runt 95 procent. Dessa vaccin är så kallade RNA-vaccin, som hittills inte testats på människor i någon större utsträckning.

RNA-vaccin använder den genetiska koden för de delar som triggar kroppens immunförsvar och gör så att kroppen skapar en egen ”vaccinfabrik” utan att gå vägen via att bli infekterad, som fallet med ett vektorvaccin.

En stor fördel med Astra Zenecas vaccin är att det inte kräver djupfrysning för att kunna transporteras utan att förstöras. RNA-vaccinen från bland annat Pfizer kräver nämligen att det förvaras i temperaturer som är lägre än minus 70 grader, vilket har identifierats som en stor logistisk utmaning, även i utvecklade länder.

Astra Zenecas vaccin skulle därför vara lättare att distribuera i utvecklingsländer, något som forskningsledaren Andrew Pollard slog fast vid en digital pressträff på måndagsförmiddagen:

– Det här är ett vaccin för hela världen.

De senaste veckornas vaccinbesked har lett till att allt fler länder börjar offentliggöra allt mer konkreta planer om storskaliga massvaccinationskampanjer.

Flera av dessa kampanjer, bland annat i Storbritannien, Tyskland och USA, kan sjösättas redan om några veckor, i början av december. USA räknar med att vaccinera uppemot 20–30 miljoner amerikaner i månaden.

En av de största kunderna till Astra Zeneca är den brittiska staten, som har beställt 100 miljoner doser av vaccinet. Bolaget räknar med att det kan tillverka tre miljarder doser av vaccinet under 2021.

– Det skulle vara väldigt bra nyheter om effektiviteten kan bekräftas för vi vill inte bara att människor inte ska bli infekterade utan även stoppa smittspridningen, sade den brittiska hälsoministern Matt Hancock till Sky News strax efter att Astra Zenecas nyhet hade tillkännagivits.

Relaterade artiklar

Back to top button