Brexit-avtal kommer att kosta Storbritannien 100 miljarder Pund

Brexit kommer att kosta Storbritannien 100 miljarder Pund per år enligt en studie från National Institute of Economic and Social Research.

Studien som gjorts på uppdrag av People’s Vote, som kampanjar för en andra folkomröstning, visar att BNP kommer vara 3,9% lägre år 2030.

”Det här motsvarar att förlora den ekonomiska produktionen i Wales eller London,” säger People’s Vote.

Kanslern Philip Hammond har sagt att avtalet är bättre än att stanna i EU.

Avtalet som godkändes av EU under söndagen innehåller villkoren för Storbritanniens utträde ur EU, inklusive den 39 miljarder pund stora i skilsmässokostnaden, medborgarnas rättigheter och Nord Irland ”lösningen” – ett sätt att hålla den irländska gränsen öppen ifall handelsförhandlingarna kollapsar.

En separat politisk deklaration kommer beskriva vad Storbritannien och EU:s fortsatta förhållande kommer vara efter Brexit och kommer bland annat beskriva hur handeln mellan Storbritannien och EU ska fungera.

National Institutet for Economy and Social Research (NIESR) har skapat flera olika stanna i EU eller lämna scenarion som ställs mot varandra.

Ett scenario fann att regeringens förhoppningar om att lämna EU mars 2019 och gå in i en övergångsperiod som varar fram till december 2020 innan man går över till ett frihandelsavtal – skulle leda till en enorm minskning av handel och investeringar.

Det beror till stor del på att lämnandet av den inre marknaden skulle skapa ”högre hinder” för handel med tjänster, vilket gör det mindre attraktivt att sälja tjänster från Storbritannien.

”Detta motverkar investeringar i Storbritannien och innebär slutligen att brittiska arbetstagare blir mindre produktiva än de skulle ha varit om Storbritannien hade stannat i EU.”

Vid år 2030, under slutet av det första decenniet utanför EU, förutsäger forskare att BNP per capita skulle minska med 3%, vilket motsvarar en genomsnittlig kostnad per person på 1 090 pund i dagens priser.

NIESR uppskattar också att den totala handeln mellan Storbritannien och EU skulle minska med 46%.

Om det kvarstår i en tullunion utöver övergångsperioden, genom att åberopa den så kallade irländska ”lösningen”, skulle det fortfarande innebära förluster på 70 miljarder pund årligen år 2030.

Ett annat scenario, som favoriserats av några Brexit anhängare, är en ”no deal Brexit” från EU som skulle minska BNP med 5,5% eller £ 140 miljarder, sa NIESR.

Den liberala ledaren Sir Vince Cable, som stöder en andra folkomröstning, sa: ”Ingen röstade för mindre kontroll eller att få det sämre, men på något sätt har regeringen lyckats komma med någonting som kommer att uppnå båda.

”Detta är långt ifrån vad Brexit anhängare lovade för två år sedan och kommer att skapa decennier av osäkerhet för företag och investerare.”

Under söndagen berättade utrikesministern Jeremy Hunt att Storbritannien fick ”mellan 70% och 80%” av vad det önskade, medans avtalet mildrade de flesta negativa ekonomiska konsekvenserna.

När han fick frågan om Storbritannien skulle få det bättre om den lämnade, sa han att landet inte skulle få det ”betydligt sämre eller bättre men att vi får vår självständighet tillbaka”.

Statsminister Theresa May kommer nu att behöva övertyga parlamentsledamöter i brittiska parlamentet att backa hennes Brexit avtal, men vissa tror att hon kommer behöva kämpa för att få igenom det.

Om parlaments medlemmarna röstar nej till avtalet kan ett antal saker hända – lämna utan avtal, försök att omförhandla avtalet eller ett nytt val.

Relaterade artiklar

Back to top button