EU har förlorat 100 miljarder euro på sanktioner, enligt Rysslands utrikesminister.

EU straffar sig själva genom att följa Washingtons sanktioner mot Ryssland, säger Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. Men medan sanktionerna inte skadar USA, förlorar EU miljarder.

I en intervju med den spanska tidningen El País beklagar Lavrov det dåliga förhållandet mellan EU och Ryssland, och beskriver det som onormalt. Motsättningarna drivs från andra sidan Atlanten, säger han.

”Det mytiska” ryska hotet ”tvingas på européerna, främst från utsidan,” sa Lavrov. Den stora motsättningen mellan EU och Ryssland – sanktioner – infördes av de europeiska nationerna ”på direktorder” från Washington.

Med det sagt har USA knappt känt någon negativ inverkan från den politik som den motsatte sig, till skillnad från EU.

”Beräkningar av förluster som EU-staterna drabbats av från sanktionerna varierar. Enligt vissa uppskattningar kan de uppgå till över 100 miljarder euro. Det är viktigt att de europeiska politikerna förstår detta, sade ministern.

Ryssland, som var tvungen att svara med egna sanktioner, är redo att upphäva de sanktionerna som lade på europeiska varor sedan 2014.

”Vi har talat upprepade gånger om vår beredskap att avskaffa motåtgärder,” sa Lavrov. EU måste dock ta det första steget.

”Vi hoppas att sunt förnuft så småningom kommer att råda, eftersom sanktionerna varken gagnar Ryssland eller EU, objektivt sett,” tillade diplomaten.

EU införde en rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland efter återföreningen med Krim, som följde efter en kup i Kiev och det efterföljande inbördeskriget i östra Ukraina. Sanktionerna riktar sig mot Rysslands militär och banksektorn, liksom högre tjänstemän och högprofessionella affärsmän och politiker. EU har upprepade gånger utökat sanktionerna. I juli förlängde EU-rådet de åtgärder som riktade sig mot den ryska ekonomin fram till februari 2019 och i september förlängde den enhälligt restriktiva åtgärder mot 155 personer och 44 enheter.

Under tiden har flera och mer framträdande röster argumenterat för att ta bort restriktionerna. Förra veckan berättade den före detta franska presidenten Nicholas Sarkozy för media att sanktionerna var ”kontraproduktiva” och tjänar bara till att misstänkliggöra Moskva och driva den närmare Kina.

Relaterade artiklar

Back to top button