EU-kommissionären varnar medlemsländer: Köp aktier innan ni förlorar kontrollen!

Europeiska företag måste skyddas mot pandemins följder, annars riskerar företagen att reas ut till kinesiska investerare.
EU-kommissionären Margrethe Vestager varnar för att Europas kontroll över näringslivet kan gå förlorat.

Margrethe Vestager har tidigare jobbat som dansk finansminister och varit partiledare för Radikale Venstre.

Hon säger att det finns en stor risk att krisande bolag kan lockas av pengar från utlandet.

EU invänder inte mot att medlemsländer handlar aktier för att skydda sina företag från utländskt övertagande. En ökad protektionism vänstas istället för en globaliseringsvåg.

Runt om på världens aktiebörser har det rått en pandemirea.

Många företag har fått stora ekonomiska problem i pandeminkrisen och aktiekurserna sjunker drastiskt. Det krävs ett hårt abete för att förhindra att viktiga bolag som har tillfälliga ekonomiska problem försvinner utomlands.


Kina pekas ut

Flera stora europeiska tidningar tror att det är kinesiska statens företagsköp i EU som man försöker stoppa.

Kina har som strategi att investera i viktiga strategiska bolag runt om i världen.

– I vanliga fall välkomnas utländska investeringar men det får inte ske på orättvisa villkor, säger Margrethe Vestager.

EU har tidigare lanserat olika modeller för att granska köpare från utlandet. Det motiveras med att man behöver kunna lita på att investeringar från utlandet inte hotar strategiska intressen eller säkerheten.

Frankrike, Tyskland och Italien har redan infört strängare regler, bland annat gällande medicinalföretag. Motsvarande granskningar kan och bör göras i alla medlemsländer, enligt EU.

Även EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen uppmanar medlemsländerna att vara extra försiktiga just nu.

Att EU-länder förblir fria och oberoende efter coronakrisen är viktigt. Då bör främmande länder inte få kontroll över strategiskt viktiga företag som medicinalfirmor, teknologibolag och andra viktiga bolag.

Att veta vem som vill investera och varför är viktigt. Kritisk teknologi och infrastruktur måste skyddas, säger von der Leyen. Nordiska länders säkerhetstjänster har betonat samma sak.

Inhemsk produktion väntas öka

I flera europeiska länder överväger man nu att flytta hem produktionen till de egna länderna. Då får man mer kontroll över viktiga produkter, det har pandemin visat.

Att flytta hem produktionen har övervägts tidigare av flera företag efter oro att patent- och affärshemligheter läcker ut när bolagen etableras i Kina.

EU planerar stora finanspolitiska åtgärder för europeiska bolag som hamnat i kris på grund av coronapandemin.

De ekonomiska stödpaketen kan ses som en del i kampen för att hålla företagen i europeiska händer så ingen känner sig tvungen att sälja aktier till Kina eller något annat land.

Relaterade artiklar

Back to top button