EU tar strid med Kina om Litauen

Kinas ekonomiska agerande mot Litauen är ”diskriminerande och olagligt” anser EU-kommissionen, som nu drar Kina inför världshandelsorganisationen, WTO.

”Att dra i gång ett WTO-fall är inget vi gör lättvindigt. Men efter upprepade misslyckade försök att lösa den här frågan bilateralt ser vi nu ingen annan utväg än att kräva att WTO drar i gång en förhandling”, säger EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Litauen knöt under fjolåret närmare kontakter med Taiwan – och har sedan dess drabbats av stora problem både ekonomiskt och diplomatiskt i relationen med Kina. Landets ambassad i Peking har tvingats stänga och exporten till Kina har stoppats av byråkratiska skäl, som även drabbat andra europeiska företag som har produkter tillverkade i Litauen.

”EU är fast beslutsamt att agera enat och snabbt mot åtgärder som bryter mot WTO:s regler och hotar integriteten på den inre marknaden. Vi fortsätter samtidigt våra diplomatiska försök för att trappa ned situationen”, hälsar Dombrovskis.

Relaterade artiklar

Back to top button