Eurozonen riskerar en andra coronarecession

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda eurozonen in i en andra recession med BNP-minskningar i coronakrisen.

Inköpschefsindex för november för hela eurozonen föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

Det är i första hand tjänstesektorn som tar stryk igen, med nedstängningar som slår ut stora delar av den europeiska besöksnäringen och detaljhandeln.

Markit IHS inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen föll ned till 41,3 i november, från 46,9 i oktober. Ett indextal under 50 visar att den ekonomiska aktiviteten i sektorn minskar.

För tillverkningsindustrin ser det något ljusare ut. Där backar inköpschefsindex i november till 53,6, från 54,8 i oktober.

– Eurozonens ekonomi har fallit tillbaka ned i en kraftig nedgång i november till följd av nya försök att trycka ned den ökade spridningen av covid-19-infektioner, säger Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit.

– Siffrorna ökar sannolikheten att eurozonens BNP kommer att minska igen under fjärde kvartalet, tillägger han.

I Tyskland, som inledde en andra period av nedstängningar för att bromsa smittspridningen den 2 november, har inköpschefsindex för tjänstesektorn i sjunkit för andra månaden i rad, till 46,2 i november från 49,5 i oktober.

Nedgången låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i snitt räknat med en indexnivå på 46,3 i november, enligt en Reutersenkät.

Den tyska tillverkningsindustrin mår bättre än väntat. I den sektorn ligger inköpschefsindex kvar över 50-strecket, vilket antyder ökad aktivitet i sektorn. För tillverkningsindustrin sjönk inköpschefsindex i november till 57,9, mot 58,2 i oktober. Snittprognosen låg på en nedgång till 56,5.

Utvecklingen var ännu mer drastisk i Frankrike, där inköpschefsindex i november föll till 39,9 – den lägsta nivån sedan i maj.

Relaterade artiklar

Back to top button