Facebook introducerar kryptovalutan Libra 2020

Facebook har bekräftat att de ska släppa en en egen kryptovaluta inom den närmsta tiden.

Under lång tid har det snackats om Facebooks planerade fintech-satsning. I början av Juni släpptes rapporter om att Facebook planerade en lansering av sin egna kryptovaluta, som skulle låta användare skicka pengar mellan appar som Messanger och Whatsapp.

Nu bekräftar Facebook att lanseringen av kryptovalutan Libra ska ske under början av 2020.

Kryptovalutan Libra ska vara kopplad till en korg av riktiga valutor, meddelar Facebook. Bolaget vill på det sättet skapa stabilitet och undvika de skarpa kursrörelser som drabbat andra kryptovalutor som Bitcoin.

Facebook har även bildat dotterbolaget, Calibra som ska tillhandahålla digitala plånböcker som används tillsammans med Libra. Calibra ska även bli sammankopplat med Facebook Messenger och Whatsapp.

Facebooks valuta satsning ska göra det möjligt för användare att skicka, ta emot och spendera pengar. En tjänst som kommer konkurrera med fintechbolag som Swish och Klarna.

Till en början kommer Libra bara att fungera med Facebooks egna appar men planen är att utvidga tjänsten i framtiden. Facebook tror att Uber och Visa, som också utvecklar en egen kryptovaluta, kan bli potentiella användare.

Facebook kommer inte ha ensam kontroll över Libra. Det blir istället Libra Association som idag består av totalt 28 partners, däribland Visa, Spotify, Uber, Paypal, och Stripe.

Det är Libra Association som i framtiden kommer att utveckla Libra plattformen.

Libra Association hoppas nå 100 partners som ställer sig bakom valutan innan lanseringen.

Facebook aktien steg efter beskedet.

Relaterade artiklar

Back to top button