Forbes listar världens 100 mäktigaste kvinnor för femtonde året i rad

Kvinnliga tech-toppar, näringslivschefer, mediemoguler och politiker. Forbes listar återigen de 100 mäktigaste kvinnorna i världen och det är en imponerande lista.

På femte plats kommer miljardären Abigail Johnson som är vd för Fidelity Investments – en stor kapitalförvaltare, som grundats av hennes farfar.
Abigail-Johnson

Abigail Johnson har fört många nya innovationer till den 72 år gamla firman. Det här året lanserades avgiftsfria fonder för unga personer och en plattform som ska göra digitala tillgångar som kryptovalutor mer tillgängliga för investerare. Abigail är också väldigt drivande i att lyfta kvinnliga ledare.

På plats nummer fyra är General Motors vd Mary Barra, som har jobbat hårt för att göra GM lönsamt. Mary har investerat miljarder i eldrivna och självkörande bilar och det valet har lett till en hård omorganisering där 14 000 personer har förlorat sina jobb. Mary Barra gick ut med det här svåra beskedet i november.

Mary Barra är den bäst betalda chefen av USA:s tre biljättar (General Motors, Ford och Fiat Chrystler) och drog in 22 miljoner dollar förra året.

Tredje platsen på listan går till Internationella valutafondens (IMF) högsta chef, Christine Lagarde. Christine leder arbetet med att ge IMF:s 189 medlemsländer ekonomisk övervakning och vägledning.

christine-lagarde

Under Christine Lagardes tid som högsta chef har IMF jobbat med Eurokrisen, Donald Trumps hot om handelskrig med Kina och hanterat olika tillväxtmarknader.

På andra platsen kommer premiärministern i Storbritannien – Theresa May, som tillträdde efter David Cameron avgång 2016 i samband med brexit.

De senaste två åren har Theresa May arbetat med att förhandla om utträdet ur EU trots ett hårt motstånd från så kallade ”remainers” som vill stanna i EU samt egna partimedlemmar.

angela merkel

Den som toppar listan som den absolut mäktigaste kvinnan just nu är Tysklands förbundskansler, Angela Merkel.

Angela blev den första kvinnliga förbundskansler någonsin i Tyskland när hon valdes 2005.

Hon har bland annat styrt landet från en finanskris till tillväxt och är Europas mäktigaste ledare.

I höstas meddelade dock Angela Merkel att hon inte ställer upp till omval som partiledare för CDU i december och inte som förbundskansler i valet 2021. Hon kan däremot tänka sig att fortsätta som förbundskansler till 2021.

Relaterade artiklar

Back to top button