Fransk vinproduktion rekordlåg efter frost

Den franska vinproduktionen beräknas minska med uppemot 30 procent i år, sedan vinskördar frusit bort i våras. Risken är att året blir det sämsta i modern tid, enligt jordbruksdepartementet.

Frankrike, världens näst största vinproducent efter ettan Italien, kommer troligen att se produktionen sjunka med mellan 24 och 30 procent under 2021. Situationen är redan sämre än under de tidigare katastrofåren 1991 och 2017, då vårfrosten även då slog hårt mot skördarna.

Just nu ser det ut som att produktionen är jämförbar med den år 1977, ett år då vinskörden decimerades av både frost och skyfall, meddelar jordbruksdepartementet.

Flera frostnätter tidigt i april samt mögelangrepp har orsakat de största skadorna på årtionden på vin och andra grödor över hela landet, inte minst i de prestigefyllda vindistrikten i Bordeaux, Burgundy och Champagne.

Även produktionen av aprikoser ser ut att bli den lägsta på fyra årtionden, och beräknas minska med hälften jämfört med snittet för de senaste fem åren.

Jordbruksminister Julien Denormandie har kallat frostangreppen för “troligen den största jordbrukskatastrofen i början av decenniet”. Risken är att klimatförändringar ökar sannolikheten för att dylika katastrofer sker igen, enligt flera forskare.

Relaterade artiklar

Back to top button