Gigantiskt stödpaket till fransk flygindustri

Flygindustrin i Frankrike får ett stödpaket på 15 miljarder euro (motsvarande nästan 160 miljarder kronor). Regeringen vill rädda jobb inom industrin, som drabbats hårt av minskat resande till följd av coronakrisen.

Stödpaketet består av såväl bidrag som lån och slussas ut till sektorn via olika kanaler, bland annat via en investeringsfond för utvecklingsstöd som ska fyllas på till upp till en miljard euro och ytterligare 300 miljoner euro av riktat stöd till underleverantörer för uppgraderingar av fabriker.

I planen ingår även 1,5 miljarder euro på tre år, som ska satsas på miljöteknik inom flygindustrin.

Därtill kommer förlängningar och förstärkningar av redan befintliga stödåtgärder, som permitteringsstöd och kreditgarantier till sektorn. I paketet ingår också bland annat sju miljarder euro i riktat stöd till flygbolaget Air France och tidigarelagda order på militärutrustning från Airbus.

Stödpaketet lanseras sedan Frankrikes centralbank, en del av ECB-systemet, lagt fram en dyster prognos för fransk ekonomin.

Centralbanken räknar med att det kommer att ta två år för landet att återhämta sig från coronakrisen, som beskrivs som den värsta recession som drabbat EU:s näst största ekonomi sedan andra världskriget.

BNP-raset i år beräknas till 10,3 procent. Nästa år väntas en återhämtning på 6,9 procent följt av en tillväxt på 3,9 procent 2022.

Krisen väntas radera ut nästan en miljon franska arbetstillfällen, befarar centralbanken och arbetslösheten antas lyfta till rekordhöga 11,8 procent under första halvåret 2021.

Prognosen inkluderar inte de statliga räddningspaket som regeringen siktar på att ta fram i sommar. Men i ett scenario med en andra våg av covid-19 i det hårt coronadrabbade landet kan nedgången för BNP i år öka till 16 procent, varnar banken samtidigt.

Djupet i den brutala franska recessionen framgår av centralbankens beräkning av nedgången i andra kvartalet, som ser ut att bli cirka 15 procent. Under första kvartalet föll Frankrikes BNP med 5,3 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button