90 dagars ”eldupphör” i handelskriget mellan USA och Kina

Den två och en halv timmar långa middagen mellan Xi Jinping och Donald Trump i Argentina, där ledarna upprepade gånger betonade sin stora vänskap, har slutat med en tillfälig ”handelsfred”.

Ledarna har kommit överens om att handelsförhandlingar bör fortsätta och har gått med på att inte införa några ytterligare avgifter, åtminstone för tillfället.”

President Trump har kommit överens med Xi om att inte höja tullarna för kinesiska varor till 25% den 1 januari 2019 ”, sade Vita huset i ett uttalande.

Peking har för sin del gått med på att köpa en ”väldigt stor andel” av amerikas jordbruks-, energi- och industriprodukter för att minska handelsunderskottet mellan de två länderna, vilket uppgick till 375 miljarder dollar förra året.

Listan över amerikanska varor som ska köps in av Peking har ännu inte slutförts, men Kina gick med på att börja köpa ”jordbruksprodukter från våra bönder omedelbart”, säger den amerikanska administrationen.

Utöver detta har Trump och Xi gått med på att ”omedelbart” inleda förhandlingar om ”strukturella förändringar” när det gäller cyberskydd och tekniköverföring, samt immateriella rättigheter och tull hinder.

Om Kina inte tar itu med dessa frågor inom 90 dagar, kommer Washington att fortsätta med att höja tullarna från 10 procent, som för närvarande finns på cirka 200 miljarder dollar av Kinas export, till 25 procent.

”Det här var ett fantastiskt och produktivt möte med obegränsade möjligheter för både USA och Kina. Det är min stora ära att arbeta med president Xi.”säger Donald Trump

”Samarbete är det bästa alternativet för de två länderna” för att främja världsfred och välstånd, sade Xi till amerikanska presidenten vid en arbetsmiddag, enligt Kinesiska Xinhua.

Den kinesiska ledaren sa att hans land skulle vilja fortsätta att byta åsikter med USA och utarbeta en kurs för framtida bilaterala relationer.

Innan han hade middagen med Trump sa Xi att han var ”väldigt glad” för att få möjlighet att ta itu med problemen tillsamans med USA: s ledare. Återigen framhäs det ”väldigt speciella” förhållandet mellan ledarna, Trump hoppas att de kan nå en förståelse som ”kommer att vara bra” för båda nationerna.

Peking och Washington är för tillfället låsta i ett handelskrig efter att Trump började införa tullar på kinesiska varor för brott mot immateriella rättigheter och anklagade även den asiatiska nationen för orättvisa handelspraxis som uppgår till ett handelsunderskott på 375 miljarder US-dollar med Kina.

USA, som redan har lagt tullar på 250 miljarder dollar av kinesiska produkter, har också hotat Peking med ytterligare 267 miljarder dollar i avgifter om inte Kina visar sig villig att minska det stora handelsunderskottet.

Peking svarade med tullar på 110 miljarder dollar mot amerikanska varor.

En förbättring av de spända bilaterala relationerna gjordes efter en ”underbar humanitär gest” av den kinesiska ledaren för att lösa det ”enorma fentanyl problemet” som USA har upplevt från det syntetiska drogen.

Ledarna har kommit överens om att från och med nu kommer alla som säljer fetanyl ämnet från Kina till USA ”att vara föremål för Kinas enligt lagen hårdaste straff”.

Relaterade artiklar

Back to top button