Här är bolaget som förlorar 200 miljoner – om dagen

Kryssningsbranschen är en av de hårdast drabbade under coronapandemin. Det blir brutalt uppenbart nu när amerikanska Carnival Corp redovisar delårssiffror. Förutom en förlust på 41 miljarder kronor blöder bolaget 200 miljoner kronor om dagen.

Världens största kryssningsarrangör har sett sin verksamhet kollapsa som konsekvens av covid-19. Det senaste kvartalet innebar som förväntat en kraftig förlust men lika illa för bolaget är den nuvarande situationen. Bolaget uppger att man i slutet av maj hade en kassa på 7,6 miljarder dollar men i snitt förlorar 650 miljoner dollar, cirka 6,1 miljarder svenska kronor varje månad.

Rese- och turismbranschen generellt sett har backat i takt med restriktioner och länder som satts i karantän men kryssningsarrangörerna har dessutom lidit av virusutbrott ombord på fartyg vilket gjort att såväl passagerare som besättning försatts i karantän.

Det utsatta läget för Carnival Corp gör nu att man tvingas sälja sex av sina kryssningsfartyg förutom det faktum att man ansökt om stödlån. För Carnival precis som alla andra kryssningsbolag finns dessutom ett stort problem i att bokningar normalt sett sker sex månader till ett år i förväg, Men osäkerheten gör att kunder tvekar för gällande bokningar. Enligt Carnival har hälften av kunderna som dock bokat en resa som i sin tur blivit inställd, valt att kräva full återbetalning medan övriga i stället gjort en ombokning.

För aktiekursen som dykt kraftigt under de senaste månaderna blir det nu ytterligare ett fall nedåt. I förhandeln på Wall Street är aktien ned åtta procent.

Relaterade artiklar

Back to top button