H&M och Ikea kopplas till tvångsarbete

Människorättsorganisationer anklagar ett antal stora företag för att använda bomull som produceras i kinesiska arbetsläger. Både H&M och Ikea bekräftar att de tidigare har köpt bomull från den kritiserade regionen, men uppger att de nyligen slutat med det.

Adidas, Amazon, H&M, Ikea, Nike och Zara. Det var några av måltavlorna när totalt 180 stycken frivilligorganisationer gick samman i ett upprop för att stoppa tvångsarbete och kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begås mot den muslimska minoriteten i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. På uppropets hemsida listas företag som ska ha en koppling till tvångsarbetet.

Det var The Guardian som under torsdagen rapporterade att flera organisationer för mänskliga rättigheter uppger att bomull som har producerats i läger i Xinjiang-regionen återfinns i en av fem bomullsprodukter över hela världen.

Organisationerna anser att flera av världens största modemärken och återförsäljare är medskyldiga till att tvångsarbete och kränkningar av de mänskliga rättigheterna begås mot miljoner uigurer i nordvästra Kina.

Organisationerna som står bakom uppropet menar att många av världens ledande klädmärken använder bomull och garn som produceras genom ett enormt statligt sponsrat system av tvångsarbete som involverar upp till 1,8 miljoner uigurer i fängelseliknande läger.

Kina är världens största bomullsproducent och 84 procent av den kinesiska bomullen kommer från Xinjiang-regionen. 20 procent av bomullen som används i världen beräknas komma från Xinjiang. Ungefär ett av fem bomullsplagg som säljs globalt innehåller bomull eller garn från den här regionen, enligt frivilligorganisationerna som menar att det praktiskt taget är säkert att många av varorna kommer från tvångsarbete.

H&M:s presschef Dominic Roter säger att klädjätten inte har något utbyte med regionen.

– Vi förbjuder tvångsarbete i vår leveranskedjor, oavsett land eller region. Alla våra direkta leverantörer undertecknar vår uppförandekod som tydligt anger våra förväntningar när det gäller tvångsarbete och diskriminering i samband med religion eller etnicitet, säger Dominic Roter.

Han berättar att H&M:s leverantörer tidigare har köpt bomull från producenter som varit anslutna till ”Better Cotton Initiative” (BCI) i Xinjiang-regionen. BCI beslutade nyligen att tillfälligt avbryta licensieringen av bomull i provinsen vilket enligt Roter innebär att leverantörerna inte längre använder bomull från Xinjiang.

Ikea bemöter kritiken i ett uttalande där de skriver att företaget sedan september 2015 beslutat att 100 procent av all bomull i deras produkter ska komma från mer hållbara källor. Eftersom att BCI är ett av Ikeas godkända system för detta har de historiskt sett använt BCI-licensierad bomull i global skala, inklusive bomull från Xinjiang. Eftersom skörden från bomullssäsongen 2020-21 inte kommer att godkännas av BCI har Ikea fattat beslutet att sluta köpa bomull från provinsen.

Vidare i uttalandet står det att Ikea arbetar kontinuerligt för att säkerställa säkerheten och rättigheterna för de människor som arbetar i deras leveranskedja genom uppförandekoden för Ikea-leverantörer.

Relaterade artiklar

Back to top button