H&M stäms på miljoner för obetald hyra

Klädkedjan H&M stäms på fyra miljoner dollar för att inte ha betalat hyran för sin butik vid Herald Square i New York, skriver amerikansk media.

Den svenska klädkedjan har en skuld på fyra miljoner dollar till hyresvärden JEMB Realty för lokalhyran av en av sina butiker vid Herald Square i New York. Det hävdar hyresvärden i en stämningsansökan som lämnades in tidigare i veckan, något som bland annat den amerikanska tidningen Politico skrivit om och som Crain’s New York business var först med att rapportera om.

Sedan i mars har månadshyran på omkring 1,2 miljoner dollar för lokalen inte betalats, enligt domstolsdokument.

Ytterligare obetalda kostnader som service- och verksamhetskostnader gör att klädjättens skuld till hyresvärden sammantaget hamnar på 4,2 miljoner dollar, enligt stämningsansökan.

Butikslokalen vid Herald Square var klädkedjans största när hyresavtalet skrevs under år 2013.

Även en av klädjättens konkurrenter, Gap, har stämts för obetalda hyror på över 65,9 miljoner dollar, motsvarande 611 miljoner kronor, rapporterar Dagens industri. Under coronapandemin har Gap vägrat att betala hyresvärden Simon Property.

H&M och Gap är två i raden av klädbolag som ställt in sina hyresbetalningar när butikerna hållit stängt på grund av viruset. Även i Tyskland har den svenska klädjätten tillsammans med flera andra detaljhandelsjättar vägrat att betala hyror för nedstängda butiker under pandemin, något företaget fått hård kritik för.

H&M har drabbats hårt under coronakrisen. Förutom att man stängt ned flera av sina butiker runt om i världen har företaget tidigare tvingats permittera stora delar av sin personal. Hundratals konsulter och medarbetare har även fått lämna klädkedjan.

Som mest har 4 000 H&M-butiker varit stängda till följd av pandemin.

I en kommentar till SvD skriver H&M:

”Vi har en god och långsiktig relation med alla våra hyresvärdar på marknader runt om i världen. Med tanke på rådande omständigheter visar många förståelse och samarbetar med oss under denna extraordinära tid. Vi arbetar för att hitta bra och hållbara lösningar som är godtagbara för båda parter med avsikt att hantera denna period på bästa sätt.”

Relaterade artiklar

Back to top button