Investerare: ”Kina slår USA med hästlängder”

Kinas ekonomi går som tåget i jämförelse med USA:s och det kommer inte presidentvalet att ändra på, oavsett om vinnaren heter Joe Biden eller Donald Trump, enligt två Kinakännare.

Vem som blir USA:s nästa president har betydelse för många länder runt om i världen, inte minst Kina. President Donald Trumps hårda attityd under sina första fyra år som president har påverkat kinesiska företag på flera sätt, men exporten från Kina till USA har ändå fortsatt att öka.

– Den mest dramatiska skillnaden är istället nivån på de kinesiska företagens investeringar i USA. De har sjunkit med 90 procent sedan 2016, säger Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare.

Ändå är det långt ifrån säkert att Kinas ledare föredrar att Joe Biden flyttar in i Vita huset. Med ett demokratiskt ledarskap väntas USA söka sig tillbaka till både Parisavtalet och WHO.

– Biden är mer förutsägbar, men Kinas ledning är krassa pragmatiker. Donald Trump är ju jobbig men han har samtidigt i vissa sammanhang krattat manegen för Kina. När USA till exempel drar sig ur WHO blir det ett vakuum som Kina kan utnyttja.

Inte heller Xavier Hovasse, fondförvaltare på franska Carmignac med tillväxtmarknader som ansvarsområde, ser att endera Trump eller Biden skulle vara någon given favorit hos de kinesiska ledarna.

– De politiska experter vi pratar med säger att det finns gott om ”hökar” i Joe Bidens närmaste krets när det gäller relationen till Kina, säger han.

Inom det demokratiska partiet fokuserar man emellertid mer på mänskliga rättigheter medan Trumps fokus har varit handeln och näringslivet.

– Man ska nog räkna med fortsatt spända relationer mellan USA och Kina de kommande åren, säger Hovasse.

Rörelserna på de kinesiska aktiemarknaderna var på onsdagen måttliga, Hongkongbörsen steg till och med något.

När vi når Xavier Hovasse pågår rösträkningen fortfarande och det är långtifrån klart vem som vinner. Men han anser, att från ett kinesiskt perspektiv spelar det inte så stor roll vem som till slut blir president.

En förklaring till det är att republikanerna ser ut att behålla majoriteten i den amerikanska senaten, medan demokraterna fortsatt väntas ha majoritet i representanthuset.

– För den globala ekonomiska tillväxten, som är viktig för Kina, hade en storseger för demokraterna varit det bästa, eftersom det då hade gått fort att få fram ett stort stödpaket i USA. Men med det alternativet borta, spelar det inte så stor roll, säger Xavier Hovasse.

Hovasse lyfter fram det faktum att skillnaden i tillväxt mellan den amerikanska och kinesiska ekonomin har vuxit kraftigt under 2020, jämfört med de senaste årens tillväxtsiffror.

– 2020 är ett väldigt starkt år för Kinas ekonomi och det ser ut att fortsätta, säger Xavier Hovasse, och fortsätter.

– I år väntas Kinas ekonomi växa med 2 procent medan USA:s spås backa omkring 4 procent. Kina slår USA med hästlängder och det ser ut att fortsätta på samma sätt nästa år.

Utvecklingen är kopplad till pandemin, där USA drabbats hårt medan Kina tycks kunna undvika en andra våg.

– Det är därför som den kinesiska börsen i år har haft den starkaste utvecklingen av alla större börser. Med osäkerhet kring hur snart vi får stimulanspaket i USA och hur stort det blir, kommer Kina nog dra ifrån ännu mer, säger Xavier Hovasse.

Ett tydligt tecken på att Kina lyckats att kontrollera smittan är den stora mässa som öppnade i Shanghai på onsdagen, där president XI Jingping inledningstalade på storskärm. Detta samtidigt som USA för bara en vecka sedan noterade en ny toppnotering för antalet nya fall av covid-19.

Innan pandemin präglades relationerna mellan de två supermakterna av handelskonflikten. Frédéric Cho säger att de senaste årens agerande från USA:s sida har fått Kina att fokusera mer på den inhemska ekonomin som tillväxtmotor.

– Trumpadministrationen har trott att Kina är väldigt beroende av USA men så är det inte riktigt, även om USA fortfarande är den största exportmarknaden.

Benämningen på Kina som ”världens fabrik” stämmer inte längre, säger han.

– Utrikeshandelns andel av BNP minskar ju stadigt och Kinas inhemska konsumtion och tjänstesektor står nu för omkring 60 procent av BNP. Kina vill fortsätta minska beroendet av USA, dels genom att utveckla den inhemska ekonomin och dels genom ökad handel med andra regioner som inte för ett handelskrig med Kina, säger Frédéric Cho.

Relaterade artiklar

Back to top button