Jaguar – Land Rover sparkar 4,500 anställda

Storbritanniens största biltillverkare gör sig av med tusentals jobb. Jaguar Land Rover (JLR) kommer att minska sin globala arbetsstyrka med 4500 anställda för att att minska kostnaderna med 2,5 miljarder pund (28,7 miljarder kronor). Förra året fick 1 500 personer lämna företaget .

Företaget (JLR), som ägs av Indias Tata Motors (TTM), är under stor press på stora marknader som Kina där bilförsäljningen 2018 sjönk för första gången på 20 år.

Försäljningen i Kina, JLR- största marknad, föll med cirka 42% i december och 22% år 2018, berättade bolaget i torsdags.

Bolaget har också drabbats av osäkerheten kring Brexit och en kollaps i försäljningen av dieseldrivna fordon i kölvattnet av Volkswagen’s (VLKAF) emissionsskandal.

I september sattes hundratals brittiska arbetare på en tre dagars arbetsvecka.

”Vi har vid tagit stora åtgärder för att bidra till långsiktig tillväxt, inför flera geopolitiska och lagstiftningsstörningar samt tekniska utmaningar som bilindustrin står inför”, säger VD Ralf Speth i ett uttalande.

Brexit är en av dessa faktorer. Företaget har sagt att om Storbritannien kraschar ut ur Europeiska unionen utan ett bra handels förhållande skulle det utplåna mer än 1,2 miljarder pund (13,7 miljarder kronor) av årets vinst.

VD:n Ralf Speth har också tidigare varnat att en ”hård brexit” skulle äventyra företagets planer på att spendera 80 miljarder dollar (102 miljarder dollar) i Storbritannien under de kommande fem åren.

Torsdagens tillkännagivande inkluderade ett åtagande att investera i ett nytt brittiskt samlingscenter för batterier som kommer att användas för att göra elektriska drivenheter hos en befintlig motoranläggning.

JLR planerar att erbjuda elektriska versioner av alla sina modeller senast 2020. JLR är inte den enda bilproducenten som drabbats hårt av störningar som sveper över branschen. Amerikanska rivalen Ford (F) sa under torsdagen att tusentals jobb skulle försvinna i Europa som en del av ett globalt 11 miljarder dollar stort rekonstruktions program.

Relaterade artiklar

Back to top button