Japan varnar: Värsta krisen sedan andra världskriget

Coronapandemin kan skapa den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget varnar Japan.

– Den Japanska och internationela ekonomin är hotad, läget är mycket allvarligt. Den globala ekonomin står just nu inför den största krisen sedan andra världskriget, det säger Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi under måndagen.

Uttalandet gjordes efter att den Japanska regeringen gjort sig redo för att godkänna ett nytt rekordstort räddningspaket på 117.1 triljoner yen för att möta den ekonomiska krisen. Japan är oroliga för att deras ekonomi (världens tredje största) ska falla i djup recession.

Det nya räddningspaketet består av pengar som ska betalas ut till alla medborgare och kommer mindre än två veckor efter det senaste räddningspaketet.

I Japan har 10,797 människor hittills smittats av covid-19 och 236 har avlidit. Antalet smittade över hela världen ligger på 2.4 miljoner och 166.000 har dött enligt data från Johns Hopkins Universitetet.

Uttbrottet har skapat kaos i den globala ekonomin och stört leveranskedjor. Pandemin har ochså orsakt en kollaps i oljepriset på grund av minskad efterfrågan.

Stora internationella institutioner varnar redan för att den stora coronakrisen kommer att driva många länder in recession.

– Krisen kan bli det värsta som drabbat världen i modern tid, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Han kallar ochså krisen för den största utmaningen sedan andra världskriget.

Relaterade artiklar

Back to top button