Kina stoppar all import av olja ifrån USA

Amerikas näst största köpare av olja, Kina, har helt slutat köpa rå olja från USA, medans handelsspänningarna mellan världens två största ekonomier fortsätter att växa.

Trots att olja inte har inkluderats i listan över tull avgifter har kinesiska raffinaderier hållit sig borta från att köpa rå olja från USA.

”Vi är en av de stora transportörerna för råolja från USA till Kina. Före handelskriget hade vi mycket jobb, men nu är det helt slutat, säger Xie Chunlin, CMES: s ordförande, under Global Maritime Forums årliga toppmöte i Hongkong, som citerats av Reuters.

”Det har tyvärr blivit ett handelskriget mellan USA och Kina. För fraktbranschen är det inte bra, säger CMES-presidenten.

Han tillade att handelskriget tvingar Kina att diversifiera sina inköp av sojabönor. Peking köper nu de flesta av sina sojabönor från Sydamerika.

Kinas råoljeimport från Amerika uppgick i genomsnitt till 334 880 fat per dag till och med i augusti, vilket gör Peking till näst största köpare av amerikansk olja efter Kanada.

Faktum är att Kina kan vara den största köparen av amerikansk råvara, eftersom mycket av den olja som importeras av Kanada är återexport – Kanadensisk råvara som kort övergår in till USA på rörledningar innan de återvänder in i Kanada. Efter att ha avslutat ett 40-årigt förbud mot oljeexport i slutet av 2015 har USA ökat försäljningen till två miljoner fat per dag (bpd).

Kina köper det mesta av sin råvara från Ryssland, med import som stigit från 665 000 bpd år 2014 till 1,2 miljoner bpd förra året. Peking andra stora leverantörer är Saudiarabien och Iran.

Relaterade artiklar

Back to top button