Kinas industri går på sparlåga

Kinas tillverkningsindustri går halvdant. Främst är det småföretagen som går knackigare än normalt, visar det månatliga inköpschefsindexet från den nationella statistikbyrån som publicerades på söndagen.

Säsongsmässigt brukar januari/februari starta svagt då många kineser tar nyårsledigt. Nya coronautbrott, en svagare bostadsmarknad och det faktum att kinesiska myndigheter bett stålfabriker att hålla igen för att minska luftföroreningarna i samband med OS, har också bidragit till att den kinesiska ekonomin långt ifrån har högsta fart.

Inköpschefsindexet för januari landade på 50,1, vilket låg i linje med ekonomernas förväntningar. Ett index över 50 anses tyda på tillväxt, under 50 indikerar en sämre konjunktur. Delindexet för småföretagen var det svagaste sedan pandemins utbrott för två år sedan.

”Industriaktiviteten saktar in som en följd av svag inhemsk efterfrågan. Inbromsningen märks speciellt för småföretagen”, skriver Zhiwei Zhang, chefsekonom på Pinpoint Asset Management, i en kommentar.

Relaterade artiklar

Back to top button