Kinas tillväxttakt den lägsta sedan 1990

Kinas ekonomi har inte vuxit så långsamt som den gjorde i fjol sedan 1990, enligt statistik som släpptes under början av veckan. ”Det blir allt svårare att göra affärer i Kina”, berättar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Ekonomin i Kina har vuxit enormt de senaste decennierna, och därigenom har landets betydelse också vuxit som en av motorerna för den globala tillväxten.

I början av januari vinstvarnade Apple efter en inbromsning av Iphone försäljningen i Kina och därmed hamnade den kinesiska ekonomin åter i fokus.

Kinas handelskriget med USA och de stora importtullarna mellan länderna har också gjort att Kina hamnat i rampljuset.

Under de senaste åren har Kina dessutom blivit världens näst största importland, efter USA.

Flera analytiker väntade ivrigt på landets tillväxtsiffror för 2018, som släpptes under måndagen. Tillväxtsiffrorna visar en liten nedgång. Tillväxten för 2018 blev 6,6 procent, vilket är en liten minskning jämfört med 6,8 procent för 2017.

”Kinas enorma ekonomi kyls ned, precis när världen behöver dess gnista”, skriver New York Times och lägger till att inbromsningen sker samtidigt som de amerikanska ekonomin och de europeiska ekonomierna börjar sakta ned.

JP Morgan spår i en prognos för 2019 att tillväxten för det första kvartalet kommer att fortsätta falla till 5,9 procent, för att under de två följande kvartalen öka till 6,2 respektive 6,4 procent.

Sänkningen väntas bero på en nedgång i exporten till följd av handelskriget.

Relaterade artiklar

Back to top button