Kinesisk media optimistisk efter Biden seger

Kinas president Xi Jinping har ännu inte officiellt gratulerat Joe Biden till segern i det amerikanska presidentvalet.

Men på måndagen visade statsstyrda kinesiska medier viss optimism över att USA ser ut att byta president och att ländernas handel kan bli en nyckel till ett bättre ömsesidigt förhållande.

En seger för Joe Biden skulle öppna för större förutsägbarhet i relationen mellan länderna, och det skriver statliga Global Times och China Daily bara är positivt.

Global Times påpekar att det inte är troligt att ett USA styrt av Biden kommer att lätta på trycket i fråga om mänskliga rättigheter i Hongkong och behandlingen av den uiguriska minoriteten i provinsen Xinjiang.

Men tidningen uppmanar regeringen i Peking att öppna en tydlig kommunikation med Biden och att försöka få bukt med vad tidningen kallar ”bubblor” i relationen som orsakats av Trump-regeringens försök att skapa en mer ansträngd relation länderna emellan.

”Vi anser att det är möjligt att spräcka dessa bubblor. Det ligger i båda ländernas intresse såväl som i det internationella samfundets intresse att förhållandet mellan Kina och USA blir mer avspänt och kontrollerat”, skriver Global Times och fortsätter:

”Kina måste bli ett land som USA inte kan förtrycka eller göra instabilt och Kina måste se till att ett samarbete med oss är den bästa vägen för USA för att säkra sina egna nationella intressen”.

Engelskspråkiga China Daily skriver i en ledare att det är ”självklart” att förbättrade relationer går via handeln och att nya samtal om handelsavtalet mellan länderna måste inledas.

”Det är en av de sista trådarna som enar länderna. Det är anmärkningsvärt att varken Peking eller Washington har signalerat att de vill öppna för att gå vidare från den så kallade första fasen de förhandlade fram”, skriver tidningen.

USA och Kina skrev i januari i år under den så kallade första fasen av ett handelsavtal mellan länderna. Undertecknandet medförde en viss vapenvila i det långvariga handelskriget, men coronapandemin har satt press på överenskommelsen och Kina har haft svårt att importerna så mycket amerikanska varor som länderna har enats om.

I augusti kom länderna överens om att fortsätta arbetet med att genomföra handelsavtalet.

Relaterade artiklar

Back to top button