Krisande Venezuela tar hem guld

Den venezuelanska regeringen planerar att repatriera cirka 550 miljoner dollar i guldtackor från Bank of England på grund av ökande oro över de hotande amerikanska sanktionerna.

Caracas planerar att ta 14 ton guld som finns i Storbritannien tillbaka till Venezuela, enligt icke-namngivna offentliga tjänstemän. Britterna har enligt uppgift försökt klargöra vad Venezuela planerar att göra med guldet.

Planen att ta hem guldtackorna som finns i London har försvårats, förhandlingar har pågått i nästan två månader, bland annat på grund av ökade svårigheter att försäkra den stora guldlasten.

”De försöker fortfarande hitta en försäkring, eftersom kostnaderna är höga”, berättade en källa med insyn.

Venezuelas valutahandel har minskat avsevärt sedan de redan införda amerikanska sanktionerna förbjöd landets regering från att låna pengar på internationella marknader.

En ny runda anti-venezuelanska sanktioner infördes av Vita huset i förra veckan. De förbjuder amerikanska medborgare att ha kontakt med företag och personer som är involverade i guldförsäljning i Venezuela, vilket USA kallar ”korrumperat och bedrägligt”.

Det sydamerikanska landet hanterar för närvarande en av de värsta ekonomiska kriserna i historien, genom ett femte år av negativ tillväxt och en årlig inflation på mer än 400 000 procent. Krisen har enligt uppgift tvingat nästan en miljon medborgare att fly till grannländerna.

Caracas har haft sina guldreserver hos utländska banker, vilket är en vanlig praxis för utvecklingsländer. År 2011 tog den venezuelanska socialistiska ledaren Hugo Chavez hem nästan 160 ton guld från USA och några europeiska länder.

Sedan 2014 har Venezuela använt sitt guld som säkerhet för att få miljarder i lån från internationella långivare. Som ett resultat har landets guldreserver minskat avsevärt. Enligt de senaste uppgifterna från landets centralbank har guldinnehav minskat till 160 ton i juni från 364 ton 2014.

Att ta nya lån blev svårt för Venezuela 2017 efter att Washington förbjudit amerikanska finansinstitut från finansieringsverksamheten där.

Relaterade artiklar

Back to top button